Ultrazvuk štitnjače

Ultrazvuk štitnjače predstavlja bezbolan pregled štitne žlijezde te, uz klinički pregled i određivanje hormona štitnjače, mora biti jedna od prvih dijagnostičkih pretraga štitnjače. Njime se može dobro vidjeti veličina i struktura lijevog i desnog režnja te srednjeg dijela štitne žlijezde koji se zove istmus. Iz toga možemo izračunati težinu i volumen štitnjače, što je osobito važno pri praćenju veličine difuzno povećane štitne žlijezde.

Ultrazvuk štitnjače međutim ima osobiti značaj u praćenju veličine, ograničenosti i strukture jednog ili više čvorova u štitnjači, a mogu se vidjeti i kalcifikati. Također, ultrazvučno se mogu naći i oni čvorovi koji su veći, ali se nalaze straga, kao i manji, od svega par milimetara, koji nisu palpabilni, a već se može raditi o karcinomu s metastazama na vratu. Čvorove je potrebno punktirati pod kontrolom ultrazvuka čim se pronađu. Punkcijom se isključi eventualni karcinom štitnjače.

Ultrazvučnu pretragu vrata u čvorastoj štitnjači potrebno je ponavljati svakih 6 do 12 mjeseci, a u slučaju porasta veličine nekog čvora preporuča se ponoviti citopunkciju. Također, ultrazvučno se mogu pratiti i limfni čvorovi vrata, kao i pojava novih limfnih čvorova, što je osobito važno nakon operacije karcinoma štitnjače.

Ultrazvuk štitnjače

Ultrazvučni pregled štitnjače ima važnu ulogu u ranom otkrivanju karcinoma štitne žlijezde, koji se često ultrazvučno slučajno otkrije. Što ga prije otkrijemo, to je bolja prognoza za pacijente, kao i u svih ostalih karcinoma.

Prije ultrazvučnog pregleda štitnjače nije potrebna posebna priprema.
Pretraga traje oko 15 minuta, ali uz razgovor s pacijentom i pisanje nalaza može trajati oko 40 minuta.
Povoljno i brzo vršimo ultrazvučne preglede štitnjače, abdomena i dojki na najsuvremenijem uređaju uz jasno tumačenje i procjenu nalaza.
ZAKAŽITE SVOJ TERMIN OVDJE

UZV pretrage…

Ulrazvuk štiitnjače

UZV štitnjače

Ultrazvuk addomena

UZV abdomena

Ultrazvuk dojki

UZV dojki

Ginekološki ultrazvuk

Ginekološki UZV

Pročitajte o ultrazvuku na našem blogu...