Ultrazvuk abdomena

Ultrazvuk abdomena složena je pretraga kojoj je cilj prikazati različite abdominalne strukture.

S obzirom na brojnost i složenost struktura, rutinska pretraga abdomena ultrazvukom svodi se na pregled organa tzv. gornjeg abdomena – jetre, žučnog sustava, gušterače, slezene, bubrega, nadbubrežnih žlijezda, retroperitonealnih krvnih žila i vene porte (vene vratarice). Moguće su, naravno, i dopunske pretrage, kao što je pregled protoka kroz krvne žile abdomena upotrebom obojenog te pulsnog doplera (što zahtijeva posebnu educiranost i vještinu liječnika koji pretragu izvodi) te uvid u zdjelične strukture, koji je uglavnom orijentacijski, s obzirom na to da u tom području bolji prikaz daju ginekološki, transvaginalni i transrektalni ultrazvuk.

Uvid u šuplje organe probavnog kanala također je znatno ograničen, prije svega zbog prisustva zraka i sadržaja u cijevima, od kojih se ultrazvučni snop znatno reflektira, bez mogućnosti dubljeg uvida. Zato se za pregled navedenih organa koristi i endoskopski ultrazvuk, pri čemu se ultrazvučna sonda postavi direktno u unutrašnjost organa da bi se pregledale stijenke i okolne strukture.

Ultrazvuk abdomena

UZV abdomena indiciran je u svim stanjima bolova u trbuhu, gubitka na tjelesnoj težini, žutice, tegoba sa mokrenjem i dr.

Prije ultrazvučne pretrage abdomena bitno je da se pacijent drži propisanog režima dijete, odnosno da uzima hranu koja ne nadima (palenta, dvopek, kuhano meso i sl.), jer uzimanje nadimajuće hrane (voće, povrće, gazirani sokovi, mlijeko i mliječni proizvodi) izaziva nakupljanje zraka u crijevima  te širenje želuca i crijeva, što onemogućuje kvalitetan pregled.

Svakako se preporuča da pacijent bude natašte 8-12 sati prije pretrage.
Pretraga traje 15-20 min.

Povoljno i brzo vršimo ultrazvučne preglede štitnjače, abdomena i dojki na najsuvremenijem uređaju uz jasno tumačenje i procjenu nalaza.
ZAKAŽITE SVOJ TERMIN OVDJE

UZV pretrage…

Ulrazvuk štiitnjače

UZV štitnjače

Ultrazvuk addomena

UZV abdomena

Ultrazvuk dojki

UZV dojki

Ginekološki ultrazvuk

Ginekološki UZV

Pročitajte o ultrazvuku na našem blogu...