Integrativna medicina

Integrativna medicina

Integrativna medicina ili integrativno zdravstvo je relativno novi pojam zdravstvene skrbi kojim se naglašava ujedinjavanje/sinergija biomedicine-konvencionalne medicine sa različitim modalitetima komplementarne medicine.

Komplementarnu medicinu možemo primjenjivati samostalno kao zamjenu konvencionalnoj medicini zbog čega tada nosi naziv alternativna medicina – alternativa uobičajeno.

Kada smo uključili oba pristupa govorimo o integrativnoj medicini, koja je isključivo utemeljena na visoko kvalitetnim znanstvenim dokazima kroz istraživanja o sigurnosti i učinkovitosti kao osnovnim uvjetom primjene.

Studije su dokazale dobre rezultate osobito kada se koriste modaliteti poput akupunkture, mindfulness tehnike opuštanja i tjelovježbe, joge, prehrambene i biljne pristupe te aromaterapiju.

Bitna značajnost je združen pristup brige o pacijentima među praktičarima različitih disciplina konvencionalne, komplementarne i dijelom alternativne zdravstvene usluge.

Sinergijom dajemo mogućnost sveubuhvatnog riješavanja aktualnih tegoba i bolesti ali zbog cijelovitog pristupa osigurava i prevenciju bolesti promocijom ukupne homeostaze kroz balansiranu prehranu uz dodatke prehrani i biljne lijekove, različite modalitete tjelovježbe i tehnike upravljanja stresom.

Integrativna medicina podržava i potiče prirodnu sposobnost tijela za izliječenjem i koristi prirodne, manje invazivne tretmane kad god je to moguće, uzimajući u obzir sve čimbenike koji utječu na zdravlje i bolesti – dakle ne samo tijelo, već i um i duh kao cjelinu.

Integrativna medicina svojim pristupom interpolira se sa modernom Lifestyle medicinom koja grupno ili individualo pruža potporu promjeni životnih navika povezanih s pretilošću, dijabetesom i srčanim bolestima.

Lifestyle medicina je praksa utemeljena na dokazima, a pomaže pojedincima i obiteljima da usvoje i održe ponašanje načina života koji može poboljšati zdravlje i kvalitetu života, kao što je uklanjanje uporabe duhana, poboljšanje prehrane, vježbanje tehnika stresa i povećanje tjelesne aktivnosti. Loši načini života su glavni uzrok suvremenih kroničnih bolesti.

Znanstveni dokazi su jasni – odrasle osobe s uobičajenim kroničnim bolestima koje se pridržavaju zdravog načina života postižu brzo, klinički značajno i održivo poboljšanje u vlastitom zdravlju.

Integrativni stručnjaci će u razgovoru s vama uzeti detaljnu osobnu i obiteljsku povijesti, terapiju koju koristite, dodatke prehrani i način života. Uključit će i vašu zabrinutost, procijeniti vaše simptome i preporučiti eventualno potrebne dodatne pretrage. Naš je cilj utvrditi uzrok vašeg stanja, stvoriti individualizirani integrativni medicinski plan liječenja uz redovito praćenje vašeg napretka.

Individualizirani plan liječenja može nadopuniti ili ponekad možda zamijeniti neke konvencionalne tretmane novom terapijom, primarno za kronične bolesti ili većinom za uznemirujuće simptome kao što su umor, nesanica, mučnina, bol, anksioznost i stres. Rješavanjem ovih ključnih komponenti zdravlja i fokusiranje na prevenciji, pomaže u postizanju uživanja u boljoj kvaliteti života.

Osnažit ćemo vas unesenom promjenom u vašem životu kroz tehnike, programe i usluge koje nudimo…
ZAKAŽITE SVOJ TERMIN OVDJE

Tehnike tjelovježbe, disanja i mindfulness-a

Program individualnih i grupnih vježbi za različite tegobe i različita stanja kao što su trudnoća, menopauza, kronični stres, umor, problemi s kilažom također uz program za upravljanje životnim stilom-preporuke o prehrani i stilu življenja.

Integrirana medicinska konzultacija – holistički pristup upravljanju i liječenju kroničnih simptoma te prevencija i liječenje klinički biomedicinski još neprepoznatljivih tegoba odnosno bolesti

Psihoterapijski tretmani koji obuhvaćaju vaše čitavo biće, tijelo um i duh u jednu cjelinu.

Pisanje terapeutskih priča prema vašem individualnom problemu, prošlom ili sadašnjem.

Upoznavanje i primjena svih ponuđenih tehnika integrativne medicine te najava mogućeg uvođenja ostalih tehnika (poput npr. terapeutskog crtanja i muzikoterapije)

Pročitajte o integrativnoj medicini i na našem blogu...