PSIHOLOGIJA / PSIHIJATRIJA

Svakodnevni život pred čovjeka postavlja puno izazova, koji uzrokuju veći ili manji stres. Svi se do određene mjere možemo i moramo tome prilagođavati, no kada intenzitet i trajanje stresa prelazi naše granice, mogu se pojaviti psihičke tegobe, od kojih neke dostižu i klinički značajnu razinu.

Čovjek može oboliti od raznih psihičkih poremećaja: od anksioznih, preko afektivnih (depresija, manija), pa sve do jako teških psihičkih poremećaja (psihoze, demencija), na što utječu unutarnji (biološki, genetski) i vanjski (okolina – problemi u obitelji, na radnom mjestu, u školi, u društvu…) čimbenici. 

O vrsti i težini poremećaja ovisi i liječenje. Blaži oblici psihičkih smetnji mogu se jako dobro otkloniti različitim psihoterapijskim tehnikama, a savjetuju se također relaksirajuće aktivnosti, rekreacija na svježem zraku i bavljenje hobijima. Psihoterapiju mogu provoditi za to educirani psihijatri i klinički psiholozi. Ukoliko se radi o težim oblicima psihičkih poremećaja, potrebni su i lijekovi, koje propisuje specijalist psihijatar, a odabir psihofarmakoterapije ovisi o vrsti psihičkog poremećaja, duljini trajanja, stupnju utjecaja na svakodnevno funkcioniranje pacijenta, te individualnim specifičnostima svakog pojedinca, pa zato govorimo o personaliziranom pristupu liječenju. Naravno, za što bolje rezultate liječenja u pravilu se uz lijekove preporučuju svakako i neki od oblika psihoterapije, što se tek tada ubraja u cjeloviti pristup liječenju psihičkih poremećaja.