2. Trimestar trudnoće

Drugi trimestar trudnoće, odnosno drugo tromjesečje trudnoće obuhvaća razdoblje od 14. do 26. tjedna trudnoće. Nakon turbulentnog prvog trimestra, punog briga, nesigurnosti i mučnina, drugi timestar je puno mirniji.

Trudnoća po tjednimaTrudnoća po tjednima

14. tjedan trudnoće

14. tjedan trudnoće

Ovim tjednom započinje drugo tromjesečje, a s obzirom da je beba sad već smještena iznad stidne kosti, trudnički trbuh bi se mogao početi nazirati, čime se podiže raspoloženje roditelja i pojačanja svjesnost o trudnoći. Smanjivanjem  početnih tegoba zbog nastalih promjena u tijelu i njihovim prihvaćanjem prirodno se oživljava i interes za tjelesnom ljubavi.

U ovom tjednu bebine ruke se ubrzano razvijaju kako bi dostigle ostatak tijela te su vrlo aktivne. Jetra počinje proizvoditi žuč, a slezena eritrocite (crvene krvne stanice). Razvojem mozga beba već može stvarati razne grimase, sisati palac, žmiriti i mrštiti se. Mišići lica su u potpunosti razvijeni. Beba je dugačka 9-10 centimetara ovaj tjedan, a može težiti do 50 grama.

Spolni odnosi nisu kontraindicirani osobito sada kada je najintenzivniji rast posteljice pri kraju, a time je smanjena i senzitivnost te eventualna vulnerabilnost prilikom odnosa uslijed prisutnih prostanglandina u sjemenoj tekućini. Oni mogu primarno pred kraj trudnoće, ali u nekim slučajevima i ranije, izazvati kontrakcije te nastajanje promjena na grliću maternice i otvaranje. Stoga je preporučljivo i dalje korištenje kondoma kao barijere, osobito ako je žena ranije bila sklona čestim vaginalnim upalama.

Ako se nakon spolnog odnosa pojave bolovi i/ili sukrvica, savjetuje se PREGLED GINEKOLOGA, iako je u većini slučajeva razlog veoma dobra prokrvljenost vagine i vanjskog spolovila, tako da se ne mora raditi o ozbiljnom simptomu.
14. tjedan trudnoće - spolni odnosi

Postoje stanja u trudnoći kod kojih ne bi smjeli imati spolne odnose:

  • Placenta previja/marginalis – posteljica koja dolazi do ili prelazi preko unutarnjeg ušća grlića maternice zbog opasnosti od krvarenja
  • Insuficiencia cervixa – otvaranje vrata maternice
  • Abortus imminens/partus pretemporarius – prijeteći pobačaj ili prijevremeni porod zbog pojave kontrakcija/trudova sa ili bez otvaranja grlića te krvarenja
  • Colpitis – upale rodnice, osobito ako su ponavljajuće i uz liječenje antibioticima

15. tjedan trudnoće

15. tjedan trudnoće

Do petnaestog tjedna trudnica je već dobila oko 3 kg (normalno je i manje i više od toga). Trudnički trbuh se počinje nazirati pa bi svakako trebalo voditi računa o nošenju udobnije odjeće. Porast kilaže odnosi se i na porast volumena krvi čime počinje prilagodba organizma važnim promjenama u trudnoći. Porastom volumena krvi povećava se i napor srca kako bi povećavanjem svog rada za 20% adekvatno opskrbio čitavo tijelo majke, osobito maternicu i posteljicu.
Povećavanje rada srca može biti praćeno povećanom srčanom frekvencijom – ubrzani rad srca i time ubrzani puls, što neke trudnice mogu osjetiti kao nelagodu ili naglu slabost i vrtoglavicu. Kod češćeg javljanja ili konstantnog ubrzanog rada srca preporučuju se lijekovi za normalizaciju srčane frekvencije.

U ovom razdoblju beba dosiže 10-12 cm, a teži 50-60 g. Noge nastavljaju sa rastom, kosti okoštavaju, zglobovi postaju sve pokretniji, a koža je i dalje transparentna tako da se krvne žile mogu jasno kroz nju vidjeti. Beba u ovom periodu počinje reagirati na svjetlost. Stoga će beba najčešće reagirati okretanjem ukoliko se prisloni izvor svjetlosti na trbuh, iako su kapci još uvijek zatvoreni.

Pravilan položaj za spavanje u trudnoći

Mnoge trudnice imaju nedoumice oko pravilnog položaja za spavanje. Za početak trudnoće, drugi trimestar pa i dobar dio trećeg trimestra položaj koji najviše odgovara trudnici za spavanje je ujedno i najbolji položaj.

Spavanje na leđima se ne preporuča trudnicama primarno u zadnjem trimestru, radi smanjenja priljeva krvi u srce majke u tom položaju te time mogućem smanjenom dotoku kisika i hranjivih tvari bebi. Tada nam najbolje može u ugodnom spavanju pripomoći trudnički jastuk, kao i poslije poroda u lakšem dojenju.

15. tjedan trudnoće - pravilno spavanje

16. tjedan trudnoće

Tijekom ovog razdoblja rastom fetusa i maternica nastavlja rasti i teži otprilike 250 g. Placenta također raste, a proizvodi se i više plodne vode pod utjecajem hormona (oko 0,2 l). Volumen dojki je povećan zbog porasta žljezdanog tkiva, a tako i povećanja volumena krvi, te početnog stvaranja mlijeka čime dojke postaju osjetljivije.

Tijekom trudnoće uobičajena je pojava povećanje volumena krvi za čak 30-50%. Upravo zato mnoge trudnice postaju rumenije, a pod utjecajem hormona i žlijezde povećavaju sekreciju, zbog čega lice često postaje masnije i sjajnije. Stoga najčešće i kažemo da majka ima „trudnički sjaj“.

U šesnaestom tjednu počinje nagli rast bebe. Ona je sada dugačka između 12-15 centimetara i kroz sljedećih nekoliko tjedana će udvostručiti svoju težinu i osjetno narasti. Bebino srce sada pumpa 25 litara krvi dnevno, a do kraja trudnoće ta brojka se penje i do 1500-2000 litara dnevno!

16. tjedan trudnoće
16 tjedan trudnoće - pokreti bebe

Ovo je tjedan kada majka može osjetiti i prve bebine pokrete. Prvorotkinje ovo izrazito lijepo iskustvo mogu osjetiti i nešto kasnije, do 20. tjedna.

Prvi pokreti najčešće se opisuju kao osjet pucketanja balončića u trbuhu ili osjet leptirića, neke trudnice ovaj osjet mogu zamjeniti sa aktivnošću probavnog trakta. Kasnije kako će beba rasti ti udarci će postati sve češći i izraženiji, čak i prepoznatljivi na površini trbuha.

Ukoliko je posteljica smještena sprijeda, fetalni pokreti se mogu osjetiti kasnije ili mogu biti manje izraženi.

U poliklinici Artemeda s posebnom pozornoću brinemo o vašem zdravlju i zdravlju vaših beba, od začeća do poroda.
ZAKAŽITE SVOJ TERMIN OVDJE

17. tjedan trudnoće

Kako beba i uterus rastu, tako se ostali organi pomiču te ostavljaju mjesta za daljnji razvoj. Posteljica je potpuno završila svoj razvoj i sada samo nastavlja pratiti rast fetusa radi stalne potrebite opskrbe krvlju. Tako će ukupna površina korionskih resica, koje su osnovna funkcionalna jedinica posteljice za razmjenu majčine i fetalne krvi, u 28. tjednu iznositi 4.8 m2, a u 40. tjednu čak 12 – 14 m2.

Beba je u sedamnaestom tjednu trudnoće teška između 110 i 180 grama, a dugačka je oko 15-17 cm.

U ovoj fazi su se formirali spolni organi te će, ukoliko beba bude dobro okrenuta, spol djeteta na ultrazvuku lako biti vidljiv. U prethodnim tjednima nerijetko još uvijek je izgled spolovila indiferentan – ima karakteristike i muškog i ženskog spolovila i ne možemo sa sigurnošću znati vidimo li još uvijek povećan klitoris ili početni rast penisa.

17. tjedan trudnoće
17. tjedan trudnoće - određivanje spola djeteta

Ukoliko se spol ne sazna u tom tjednu, sigurno će biti utvrđen već na sljedećem pregledu.

Razvija se osjet sluha, s obzirom da su uši potpuno formirane. Počinje se stvarati i masno tkivo koje će biti od izrazite važnosti u regulaciji tjelesne temperature i metabolizma.

18. tjedan trudnoće

Majčina figura se počinje mijenjati toliko da će u ovom periodu i drugi moći zamijetiti trudnoću. Promjene u težini sada ćete i sami osjećati, pogotovo težinu trbuha. Postaje sve važnije nošenje udobne odjeće i obuće, osobito grudnjaka, koji ne stišću, ne žuljaju i koji pružaju stabilnost i ugodu trudnici.

Mnoge žene u trudnoći imaju niži krvni tlak te mogu osjećati umor i vrtoglavice. Stoga treba biti oprezan prilikom ustajanja iz sjedećeg ili ležećeg položaja te izbjegavati naglo ustajanje jer se može pojaviti ortostatska hipotenzija (nagli pad tlaka uslijed promjene položaja). Zbog pojačanog umora mnoge trudnice osjećaju potrebu za popodnevnim snom kojeg si svakako trebaju omogućiti.

U osamnaestom tjednu beba je veličine oko 18-20 centimetara, težine oko 180-230 g te je sve aktivnija i sve češće majka može osjetiti njene pokrete. Zbog razvijenog refleksa sisanja prilikom ultrazvučnog pregleda moguće je čak vidjeti sisanje palca.

18. tjedan trudnoće

19. tjedan trudnoće

19. tjedan trudnoće

Tijekom drugog trimestra, a u vezi s rastom bebe, može se javljati bol u donjem dijelu trbuha i kukovima, te križima – osobito u kasnijim tjednima. Najčešće se karakterizira kao oštra bol, ali je normalna pojava u trudnoći zbog rastezanja mišića, pritiska koji stvara beba te njenog samog rasta. Uobičajeno se javlja nakon fizičke aktivnosti ili napora, a odmorom se smiruje. Ukoliko bol ne prestaje ili se njen intenzitet pojačava, svakako se treba OBRATITI LIJEČNIKU. Rast bebe, također uz pojačani rad bubrega, zbog pritiska na mokraćni mjehur uvjetuje i učestalu potrebu odlazaka na toalet. Za navedene tegobe od velike pomoći mogu biti Kegelove vježbe te yoga prije i za vrijeme trudnoće, kao i nakon poroda, jer ojačavaju muskulaturu zdjelice.

Dužina bebe ovaj tjedan je 20-23 cm, a teži oko 200-250 g. Bebin mozak u ovoj fazi počinje formirati osjete mirisa, okusa, vida i dodira. Istraživanja su dokazala da od 19. tjedna trudnoće beba može čuti majčin glas. Veličina ruku i nogu je sada u potpunosti proporcionalna sa tijelom a rastom i razvojem moždanih dijelova i funkcija  beba sada svjesno upravlja svojim pokretima. Počinje rast kose na djetetovom tjemenu. Ukoliko majka nosi djevojčicu, ona je u ovoj fazi već stvorila oko 6 milijuna jajnih stanica!

20. tjedan trudnoće

S dvadesetim tjednom svakako možemo reći da je prva polovica trudnoće završila. Vrh maternice u ovim se trenucima nalazi otprilike u razini s pupkom. Do ovog tjedna majka je vjerojatno dobila 4-5 kg, a nadalje treba očekivati dobitak na tjelesnoj težini, oko pola kilograma tjedno. Naravno, dobivanje na tjelesnoj težini varira te ovisi i o težini koju je majka imala prije same trudnoće. Preporučeni ukupni dobitak kroz trudnoću je 10 – 12 kg koji kontroliramo na svakoj trudničkoj kontroli kako bismo na vrijeme utvrdili značajnije odstupanje kod kojeg se provodi ispitivanje tolerancije šećera u krvi. Trudnoća je općenito prirodno dijabetogeno stanje te neke trudnice mogu razviti i trudnički šećer koji zahtjeva dijabetički režim prehrane i redovitije ultrazvučne kontrole težine bebe, koje mogu biti pretjerano velike kilaže i zato imati produljen i otežan porod. Stoga je dijabetičkim trudnicama preporučljivo i redovito kontroliranje tjelesne težine (dodatno na kućnoj vagi najbolje uvijek u isto doba dana, npr. ujutro bez odjeće i obuće, kao i vaganje unesenih obroka). Ovim režimom održavamo uredan prirast kilaže trudnice i bebe jer zapravo tek u drugom tromjesečju trudnoće rastu stvarne kalorijske potrebe trudnice, za svega nekih 200 do 300 kcal/dan i to zbog pojačane funkcije štitnjače i porasta bazalnog metabolizma.

20. tjedan trudnoće
20. tjedan trudnoće prehrana

Osim kalorijskog unosa važno je paziti na unos nutrijenata, posebno željeza. Nužan je povećani unos željeza jer pomaže stvaranju hemoglobina bebe, kao i majke, prevenirajući anemiju trudnice, a time i malu porodnu težinu i prijevremeni porod. Dnevna potreba za željezom u trudnoći iznosi 27 do 30 mg. Hrana bogata željezom je crveno meso, špinat, suho voće, soja, cijeđeni sokovi.

Beba je sada već nešto veća od 20 centimetara, a teži oko 260-280 g. Njena koža prekrivena je bijelom tvari koja se zove vernix caseosa. Ona štiti bebinu kožu od iritacije plodnom vodom, čini iznimno bitni zaštitni sloj protiv prekomjernog gubitka topline u slučaju prijevremenog poroda, a i olakšava prolazak bebe kroz porođajni kanal. Obzirom da beba guta plodnu vodu, počinje stvarati i mekonij koji se taloži u crijevima. Mekonij je najčešće tamno zelene do crne boje, a sadrži otpadne tvari – odumrle stanice, plodnu vodu te probavni sekret. Najčešće se mekonij pojavi kao prva stolica nakon poroda, no može se ispustiti i tijekom završne faze trudnoće, najčešće u slučaju prenošenja trudnoće ili fetalne patnje prije ili tokom poroda.

U Poliklinici Artemeda brinemo o cjelokupnom zdravlju trudnice, pa tako imamo i nutricionistu za savjete o prehrani.
ZAKAŽITE SVOJ TERMIN OVDJE

21. tjedan trudnoće

21. tjedan trudnoće

U ovom periodu trudnoće većina trudnica se osjeća jako dobro, puna energije i poleta obzirom na brži metabolizam. On uvjetuje da koža postaje masnija te se  mogu pojaviti problemi s aknama, osobito ako nosite dječaka. Preporuka je umivati se vodom i blagim prirodnim preparatima, a nikako uzimati lijekove u tretiranju akni jer bi mogli nepovoljno djelovati na bebu.

Vaša beba je sada dugačka oko 22 cm, a teži 300-ak grama te može početne sitne pokrete pretvoriti u dosta snažnije udarce i postaje sve aktivnija. Kako beba snaži, tako ju majka može sve više osjetiti. Probavni sustav se dodatno razvija i počinje s funkcijom. Bebine crvene krvne stanice (eritrociti) stvaraju se prvo u žumanjčanoj vreći, a potom najvećim dijelom u jetri. U ovo vrijeme počinje proizvodnja i bijelih krvnih stanica (leukociti) koje su nužne za bebin imunološki sustav i obranu od upale. U razvoju imunoloških obrambenih snaga će im pomoći dodavanje probiotičkih kultura kao dio prehrane ili primjenom suplementiranih proizvoda tokom trudnoće i dojenja. Studije su pokazale rjeđu učestalost određenih infekcija i alergija kod djece čije su majke koristile probiotike.

22. tjedan trudnoće

22. tjedan trudnoće

Dobitkom na tjelesnoj težini moguća je pojava strija. Strije se najčešće javljaju na trbuhu, bedrima, stražnjici i grudima, a mogu biti ružičaste do smeđkaste boje. Poslije trudnoće one će posvijetliti, ali će ostati trajno prisutne. Ako krenete s redovitom primjenom biljnim uljima možete spriječiti ili umanjiti nastajanje strija.

Beba je sada dugačka oko 20-22 cm, teži oko 400 g i prilikom ultrazvučnog pregleda izgleda kao vrlo maleno novorođenče.

Koža djeluje naborano, no to će se s vremenom promijeniti dobitkom na težini. Oči su potpuno formirane, samo još šarenica nije obojena. Obrisi usana i obrva su sve jasniji.

Mnoge žene tijekom trudnoće zanima je li sigurno putovati. Načelno, ukoliko ginekolog drugačije ne navede, nema kontraindikacija za putovanja. Preporuka može biti planirati putovanje upravo za vrijeme drugog trimestra jer se majka tada najbolje osjeća. Tegobe prvog trimestra su nestale, a još uvijek trudnoća nije toliko velika da bi postala teret i prevelik napor. Ako je putovanje u ljetnom periodu, svakako se preporuča izbjegavati najtopliji dio dana uz nošenje zaštitne odjeće i predmeta te korištenje zaštitne kreme na bazi prirodnih proizvoda. Kupanje u bazenu treba izbjegavati, kao i kupanje na prenapučenim plažama. Izbjegavati šok tijela ulaskom s direktnog jakog sunca u more, zbog mogućeg izazivanja kontrakcija koje također mogu biti provocirane u zimskom periodu naglim izlaskom iz toplog prostora van na niske temperature.

Putovanje u 22 tjednu trudnoće

23. tjedan trudnoće

Do ovog tjedna moguć je dobitak na težini do 7 kg. S obzirom da maternica svojom veličinom pritišće mokraćni mjehur, prilikom punog mjehura se mogu dogoditi blaže epizode inkontinencije (nemogućnost zadržavanja urina) – najčešće prilikom kihanja, kašljanja, smijanja, naglog ustajanja i sl. U rijetkim slučajevima trudnica može zamijeniti otjecanje plodne vode s epizodom inkontinencije urina. Bitno je razlučiti o čemu se radi, što je nerijetko teško. Dobar orijentir može biti miris – s obzirom da je plodna voda bez mirisa, ako ne osjećate miris urina, treba se hitno javiti ginekologu.

Oticanje gležnjeva može se javljati osobito u ljetnim mjesecima, a prevenciju i smanjenje tegoba omogućuje spavanje na lijevom boku, ispružanje nogu prilikom sjedenja, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja te nošenje udobne obuće i odjeće.

23. tjedan trudnoće
23. tjedan trudnoće

Beba je u ovom tjednu za centimetar do dva veća od prethodnog tjedna. Beba sada čuje i osjeća pokrete, no neće ju uplašiti povremena buka iz okoline. Ukoliko uključite laganu glazbu i ako zaplešete, beba će to čuti i osjetiti te će to povoljno na nju utjecati.

Nastavlja dobivati na težini, a dosad teži oko 450 g. Lanugo, odnosno nježne dlačice koje se nalaze po bebinoj koži, mogu potamniti, što će biti vidljivo na ultrazvučnom pregledu.

24. tjedan trudnoće

24. tjedan trudnoće

Bebin mozak se u ovim tjednima ubrzano razvija, stvaraju se okusni pupoljci, a pluća postaju sve kompleksnija i razvijenija.

U plućima se stvaraju posebne stanice koje su odgovorne za produkciju surfaktanta, tvari koja je neophodna za pravilan razvoj disanja.

Beba je sada veća od 23 centimetra i teži nešto više od pola kilograma.

Tijekom ovog razdoblja, uslijed ubrzanog rasta, koža trbuha i grudi se sve više širi, što nerijetko izaziva osjećaj svrbeža. Drugi razlog može biti i suha koža, kao i patološke promjene u trudnoći vezano uz kolestazu ili pojavne alergije na određene namirnice.

Ukoliko dođe do ovih tegova, treba se posavjetovati s liječnikom koji preparat smijete koristiti kako bi ublažili tegobe i obaviti potrebne pretrage. Za vrijeme trudnoće često i oči postaju osjetljivije i suhe, prilikom čega se mogu koristiti umjetne suze (kapi).

24. tjedan trudnoće - svrbež kože
Gastacijski dijabetes - 24. tjedan trudnoće

Gastacijski dijabetes

U periodu od sada pa do 28. tjedna većina trudnica s opterećenom osobnom ili obiteljskom anamnezom napravi test glukoze koji može pokazati ukoliko je šećer u krvi povišen te može upućivati na gestacijski dijabetes. Gestacijski dijabetes se u najvećem broju slučajeva povlači nakon poroda, a javlja se kada tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina koji regulira razinu šećera. Simptomi koji upućuju na gestacijski dijabetes su pojava glukoze u urinu (što se detektira test trakicom prilikom dolaska na liječničku kontrolu), žeđ, učestalo mokrenje, umor i nagla slabost s potrebom za hitnim unosom ugljikohidrata.

25. tjedan trudnoće

U ovoj fazi maternica dosiže veličinu nogometne lopte, a nerijetko majke osjećaju nalet emocija kako se porod bliži. Pod utjecajem hormona mnoge trudnice mogu primijetiti da kosa brže raste te da postaje bujnija i sjajnija. Kretanje postaje nešto teže. To nikako nije razlog da majka ostane ležati u krevetu, ali je zasigurno razlog za prilagodbu tjelesne aktivnosti. Uglavnom je pravilo da je aktivnost primjerena ukoliko ju trudnica može izvoditi, a da se prilikom nje može razgovarati, bez gubitka zraka te da se prilikom aktivnosti ne može ozlijediti. Svakako je potrebno unositi dovoljno tekućine. Ukoliko su usne konstantno suhe, a urin tamne boje jakog mirisa, tijelo daje doznanja da je dehidrirano.

Beba je sada dugačka oko 22 cm od tjemena do dna guze i teži oko 700 g. Naborana koža počinje se ispravljati pod utjecajem nakupljanja masnog tkiva, a i stvara se pigment kose.

25. tjedan trudnoće

26. tjedan trudnoće

26. tjedan trudnoće

Dvadesetšesti tjedan trudnoće je ujedno tjedan kojim završava drugi trimestar. Vrh maternice se u ovim trenucima može osjetiti oko 6 cm iznad pupka, a ukoliko se trudnica uredno hrani, dosad je vjerojatno dobila 7-10 kilograma. Tijekom ovog perioda velik broj trudnica počinje se žaliti na bol i oticanje zglobova, kao i na pucanje kapilara te pojavu proširenih vena, što ih nerijetko prati sve do poroda. Oticanje prolazi nakon poroda, međutim popucale kapilare često ostaju i nakon poroda. Postoje određeni prirodni preparati koji mogu pripomoći smanjenu tegoba, uz prehranu bogatu flavonoidima.

S druge strane, razvoj bebe u ovom periodu se može činiti neznatnim, međutim istina je sasvim drugačija. Ona je preko 25 cm dugačka, a teška više od 700-850 grama. Živci u bebinim ušima se sve više razvijaju i dijete postaje sve osjetljivije na zvučne podražaje iz okoline. To znači da može čuti majku u njenoj interakciji s drugima. Počinje otvarati oči, koje su sada u potpunosti razvijene i imaju sve slojeve: bjeloočnicu, rožnicu, šarenicu i mrežnicu. Beba gutanjem plodove vode dalje potiče probavni sustav na razvoj, a time i razvoj pluća te uvježbavanje disanja. U slučaju da majka nosi dječaka, njegovi testisi će se kroz nekoliko dana u velikoj većini slučajeva spustiti u mošnje.

Pročitajte o 2. trimestru trudnoće i na našem blogu...