Hipertenzija u trudnoći – povišen krvni tlak
Ova česta komplikacija je u velikoj većini slučajeva usko povezana s energetskim unosom u trudnice. Naime, niti 20% svih trudnica koje imaju idealan index tjelesne mase (BMI) će potencijalno imati ovakvu komplikaciju i najčešće je to urođeni problem s tlakom od ranije.
Kako je trudnoća posebno stanje, a samim time potrebe i želje trudnice za unosom hrane su vrlo različite, ali u pravilu povećane, značajnom broju trudnica kod nas ne tolerira se nepotreban i prekomjeran unos hrane te posljedično nepotrebno dobivanje na težini, što povećava mogućnost za povišeni tlak u trudnoći.
Moramo znati da ako smanjimo unos hrane tijekom trudnoće za 20%, resorpcija hranjivih tvari povećat će se za oko 50%, tako da i s nešto smanjenim unosom hrane, mi ćemo diskretno i blago dobivati na težini. To je jedan prirodan mehanizam koji se pobrinuo da trudnica ne bude u deficitu, za što su zaslužni hormoni u trudnoći, primarno progesteron. Zato je kvalitetno nutricionističko savjetovanje od iznimnog značaja za ovu komplikaciju, a ništa manje nije značajno ni vrijeme kada trudnica ima obroke. Također pročitajte i o glikemijskim indeksima u načem članku: Hrana s niskim glikemijskim indeksom (GI) – zaštita od bolesti za majku i dijete.
Adekvatnim nadzorom i praćenjem takvih trudnica te adekvatnom terapijom i obradom, većina trudnica neće imati apsolutno nikakvih komplikacija te se njihovi ishodi trudnoće ne razlikuju od onih koje nisu imale povišeni tlak.
Nekontrolirano povišeni tlak u trudnoći, koji je posljedica stezanja krvnih žila, sličan učinak ima i na plod, pa tako utječe i na krvne žile posteljice i pupkovine – smanjuje dotok kisika i hranjivih tvari djetetu, što je suština problema hipertenzije u trudnoći. Tek vrlo mali postotak trudnica, najčešće vrlo nenadano, može imati najtežu posljedicu hipertenzije, a to je eklampsija. Eklampsija je stanje koje u netrudnom stanju odgovara epileptičnom napadu te u trenutku takvog stanja zapravo nema protoka kroz pupkovinu i dijete je ozbiljno ugroženo. No, to je rijetka komplikacija, ali moguća ako se ne vodi računa o vrijednostima krvnog tlaka.
Šećerna bolest u trudnoći / povišena razina šećera / gestacijski diabetes
Uz povišeni tlak, povišena razina šećera u krvi također je jedan od najčešćih poremećaja u trudnoći, stoga smo posebno oprezni i strogi u interpretaciji koje su uredne vrijednosti šećera u trudnoći. Obje komplikacije usko su vezane uz energetski unos tijekom trudnoće. Tijekom dugogodišnje kliničke prakse i rada na patologiji trudnoće uspjeli smo adekvatnom prehranom, prehranom vođenom glikemijskim indeksima te individualiziranim savjetovanjem veliku većinu trudnica poštedjeti uvođenja bilo kojeg uvođenja inzulina te pripadajućih komplikacija, čak i kod onih trudnica koje u bližoj obiteljskoj anamnezi imaju dijabetičare.
Slikovito rečeno, u trudnice koja ima nekontrolirano povišeni šećer možemo zamisliti kao da bebica tijekom cijele noći u trbuhu gricka Snickerse, a dječica koja su izložena prekomjernoj razini šećera budu krupna i masivna, ubrzano rastu, no njihov imunološki, metabolički, termoregulacijski i neurološki sustav ne prati tu razinu rasta te su u gubitku i bitno lošijem položaju u odnosu na djecu s urednom glikemijom.
Jeste li znali da juha s kuhanom mrkvom ima slatkoću kao da ste u nju stavili 2 žlice šećera?
Jeste li znali da lubenica spada u kategoriju čistog šećera?
Dokazano je da su djeca u majki koje imaju loše kontroliran šećer u trudnoći sklonija debljanju tijekom života te razvoju šećerne bolesti i potencijalnih komplikacija koje idu s tim.
Prehrana glikemijskih indeksa do 50 ključna je u dobroj regulaciji šećera, a sjajna je stvar što je prehrana iznimno šarolika i trudnica zbilja može biti stalno sita.
Dokazano je da su djeca u majki koje imaju loše kontroliran šećer u trudnoći sklonija debljanju tijekom života te razvoju šećerne bolesti i potencijalnih komplikacija koje idu s tim.
Prehrana glikemijskih indeksa do 50 ključna je u dobroj regulaciji šećera, a sjajna je stvar što je prehrana iznimno šarolika i trudnica zbilja može biti stalno sita.
Mnoge namirnice koje na prvu imaju nisku energetsku vrijednost u naravi imaju visok glikemijski indeks, a kako će se one metabolizirati u organizmu uvelike ovisi o svim namirnicama koje smo unijeli taj dan.
Primjerice, steak dok se u potpuno ne probavi (cca nakon 5 sati), ako ne unesemo ništa dodatnog šećera, organizam neće shvatiti kao energetsku bombu, a pritom ćemo u organizam unijeti idealne količine proteina i masti. Ovo je samo jedan dobar primjer kako prehrana može biti energetski iznimno bogata, a da glikemijski ne remeti metabolizam šećera.
Početno otvaranje u 3. tromjesečju
“Grlić maternice se malo skratio, osjećate pritisak, češće mokrite, nisko nosite – to je u trećem tromjesečju i dalje OK nalaz i normalna pojava, ali ipak bi bilo dobro da mirujete.” – mnoge trudnice se susretnu s ovakvom ili sličnom izjavom tijekom trećeg tromjesečja trudnoće.
Zadnje tromjesečje ima svoje specifičnosti, a najznačajnije su posljedica produženog djelovanja hormona trudnoće – progesterona, a uključuje: početno naoticanje ruku i nogu (posljedica globalnog naoticanja tkiva), produženo djelovanje progesterona koje utječe na ligamente i statiku male i velike zdjelice te velike zglobove (kukovi i koljena), trudnica se osjeća tromije, a i sama bebica svojom veličinom i težinom, količinom plodne vode te posteljicom utječe na osjećaj tromosti i težine.
Mijenja se težište trudnice pa se tako ono seli na sredinu male zdjelice, što dodatno mijenja statiku.
To je potpuno normalna i očekivana pojava, no u dijela trudnica može uzrokovati i promjene na vratu maternice – skraćivanje vrata maternice, pa i početno otvaranje s vanjske strane. U tom slučaju značajan dio stručnjaka preventivno će savjetovati pojačano mirovanje trudnice.
No, strogo mirovanje u zadnjem tromjesečju trudnoće će imati negativan utjecaj na kondiciju i metabolizam trudnice, a pospješit će razvoj anemije, što je nerijetka pojava – u globalu sve navedeno neće povoljno djelovati na opće stanje trudnice.
Tijekom 20-godišnjeg rada i iskustva, uspjeli smo razviti fine individualne pristupe kako bi tek vrlo mali dio trudnica uistinu morao mirovati.
Čak i kod preporuke mirovanja, mislimo samo na smanjeni opseg kretanja u odnosu na prijašnje uvriježene navike trudnice. Time ćemo tek neznatno umanjiti kretanje i svakodnevno funkcioniranje.
Autor
Dr. med. Alex Jukić
spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine
Veliko iskustvo u rađaonici, odjelu perinatologije, subspecijalističkog područja patologije trudnoće, tehnika rađanja, utemeljitelj tehnike prirodnijeg poroda u suvremenoj rađaonici, uroginekologiji i ginekološkoj onkologij. Fitoaromaterapija je također područje ovog liječnika.
Opširnije…
Kategorije: 1. trimestar trudnoće - 2. trimestar trudnoće - 3. trimestar trudnoće - Blog - Trudnoća
Tagovi: dr. Aleksandar Jukić - Gestacijski dijabetes
Povezano
Anksioznost kao rastući javnozdravstveni problem – koja je uloga akupunkture?
A nksioznost je problem s kojim se suočava čak 4% svjetske populacije. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije 301 milijun [...]
Kozmetička akupunktura – holistički pristup za zdraviji i mlađi izgled
Kozmetička akupunktura, akupunktura lica ili “facelift” akupunktura je vrsta akupunkture u kojoj se primarno tretira područje lica i vrata [...]
Akupunktura ublažava simptome menopauze
Iako je menopauza prirodan proces, dvije trećine žena doživljava simptome koji u značajnoj mjeri narušavaju kvalitetu života. Prosječno trajanje [...]