Ljudski organizam neprestano funkcionira u potpunom skladu zahvaljujući cijelom nizu fizioloških procesa. Kako bi se ti procesi neometano odvijali, međusobno šalju glasnike u obliku hormona.

Hormoni i kontrola hormonskog statusa

Hormoni su tvari koje kao “glasnici” u tijelu prenose poruke od jedne stanice do druge posebnim oblikom kemijskog djelovanja. Svojim djelovanjem reguliraju naš metabolizam, cirkadijalni ritam, rast, razvoj, menstrualni ciklus i imunitet. U današnjem užurbanom stilu života svi imamo problem sa pamćenjem  dnevnih obaveza i rasporeda, otežana nam je koncentracija kod učenja i rasuđivanja, a san nam je, od svega toga, opterećen. Sav taj teret između naših organskih sustava prenose upravo hormoni – stoga povremena kontrola hormonskog statusa može biti rješenje svih vaših problema.

Naša osjetila su svakodnevno izložena raznim stimulansima koje moraju prenijeti do krajnjeg odredišta kako bi organizam neometano funkcionirao – u konačnici kako bi došlo do kognicije svega što nam je potrebno za neometano funkcioniranje.

Dijapazon djelovanja hormona je širi nego što nam se čini – reguliraju procese od naizgled jednostavnih i primjetnih stanja kao što su raspoloženje, stres, umor, nesanica, pad apetita, gubitak težine, opadanje kose, promjene tipa kože i akne na licu  pa  sve do kompliciranih kroničnih stanja ili bolesti.

Djelovanje hormona

Balans hormonskog statusa

Održavanje balansa hormonalnog statusa je izrazito bitno kako bismo neometano funkcionirali. Ukoliko samo jedan mehanizam lučenja hormona radi u neskladu, ravnoteža našeg organizma će biti narušena. To se odnosi na hormone štitnjače, hipofize, epifize, gušterače, jajnika i testisa i hipotalamusa. Raspon simptoma varira od teško uočljivih, onih za koje smatramo da su posljedica svakodnevnih aktivnosti, do težih i puno konkretnijih simptoma.

Simptomi hormonskog disbalansa

Neki od simptoma hormonskog disbalansa su:

 • Migrene, nesanice u PMS-u
 • Pad koncentracije i loše pamćenje
 • Glad i umor
 • Nagle promjene raspoloženja
 • Depresija
 • Masna koža, akne
 • Izostanak menstruacije, neregularnost ciklusa
 • Nakupljanje kilograma
 • Problem s libidom 
Simptomi hormonskog disbalansa

Kada osjetimo neki od sličnih simptoma pretpostavljamo o čemu se može raditi, ali jedini način kojim ćemo to sa sigurnošću znati je izrada hormonskog profila iz krvi.

Određivanje hormonskog statusa

Standardno određivanje hormonskog statusa iz krvi često nije dostupno ili se jednostavno, zbog straha ili prethodne traume ili igle, želi izbjeći. Sam dolazak u kliničku ustanovu pojedinim pacijentima može predstavljati stresnu situaciju koja ponekad može utjecati i na ishod rezultata obavljenih testova, a i vrijeme provedeno u putu može predstavljati problem dnevnim obavezama pa se nerijetko testiranje hormona odgađa uz nebrojeno mnogo izgovora.

Uzorkovanje sline – jednostavniji i brži način izrade hormonskog profila

Današnja uznapredovala medicina omogućila nam je jednostavniji i brži način izrade hormonskog profila – uzorkovanjem sline. Prednosti ovakvog uzorkovanja su: brza, pouzdana i potpuno bezbolna mjerenja slobodnih hormona sa dodanom vrijednošću koja možete obaviti iz topline vašeg doma.

Osim što je potpuno bezazleno, uzorkovanje hormona iz sline nam daje uvid u količinu biološki aktivnog hormona koji, ukoliko je potrebno, određuje količinu hormonske nadomjesne terapije ako postoji potreba za istom. Jednom kad se uvede hormonska terapija, pri kontrolnom pregledu uzorkovanjem sline možemo prilagoditi dozu lijekova brzo i jednostavno, a jednako učinkovito.

Područja u kojima se hormoni u slini najčešće koriste:

 • nadbubrežni stres
 • hormonska ravnoteža
 • medicina rada
 • psihološka istraživanja
 • endokrinologiju
 • medicina sporta

Održavanje ravnoteže je izrazito važno, osobito kad je u pitanju ravnoteža hormona.

Ukoliko primjetite bilo koji od navedenih simptoma ili znate za postojanje nekog problema vezano za sustav sa endokrinim lučenjem – provjerite svoj hormonski status.

Za dugogodišnje probleme se može naći jednostavno rješenje od kojeg vas dijeli samo jedno testiranje hormona – zakažite svoj termin za jednostavno određivanje hormonskog statusa iz sline ovdje.

Autor

dr. Nataša Šemnički
Dr. med. Nataša Šemnički
spec. ginekologije i opstetricije, akupunkturolog
Dr. med. Nataša Šemnički bavi se ginekologijom 20 godina. Svoje znanje i radno iskustvo stekla je u vodećim hrvatskih klinikama i poliklinikama za ginekologiju i porodništvo.
Detaljnije

Podijelite našu objavu...

Povezano

Load More Posts

Javite nam se