Imunološki sustav je kompleksni sustav našeg organizma koji je zadužen za njegovu obranu od napada raznih stranih mikroorganizama (bakterija, virusa i gljivica) i njihovih toksina, te vlastitih promijenjenih stanica (tumorske stanice). Sastoji se od prirođene, nespecifične imunosti, te stečene, specifične imunosti koja se razvija tijekom života. Ove dvije vrste imunosti ne djeluju odvojeno jedna od druge, već se međusobno nadopunjavaju.

Stanice prirođene imunosti su fagociti (makrofazi i monociti), neutrofili, dendritičke stanice, mastociti i eozinofili. Prirođena imunost čini prvu liniju obrane organizma, imunološki odgovor je brz, ali je nespecifičan i manje učinkoviti.

Stečena imunost

Stečena imunost razvija se u kontaktu s uzročnicima bolesti, ne postoji prije prvog kontakta i potrebni su dani, tjedni ili mjeseci da bi se razvila.

Glavne stanice stečene imunosti su limfociti koji se dijele na T limfocite (porijeklom iz timusa) i B limfocite (porijeklom iz koštane srži). T stanice su regulatorne stanice koje drže u balansu naš imunološki sustav te su važne u prepoznavanju antigena. B stanice su odgovorne za proizvodnju antitijela, odnosno imunoglobulina.

T-stanice i B-stanice

Veza imunološkog i probavnog sustava

Kakav će naš imunološki sustav biti, ovisi o stanju našeg probavnog sustava, odnosno o mikrobiomu naših crijeva. Naša crijeva nastanjuju razne bakterije, dobre koje pogoduju crijevima i one loše koje oštećuju crijevnu sluznicu. Ovisno koje bakterije prevladavaju, takav će naš imunološki odgovor biti.

Utjecaj nezdrave hrane

Današnji način prehrane uvelike utječe na crijevnu sluznicu. Jedemo nezdravu hranu poput raznih kolača, bijele riže i tjestenine, uz smanjeni unos povrća i vlakana, te tako utječemo na kiselost medija u našim crijevima. Također je omjer unesenih makronutrijenata na strani ugljikohidrata, sa smanjenim unosom proteina i zdravih masti. Višak unesenih ugljikohidrata se ne može razgraditi u potpunosti te kao takav dolazi u crijeva kao hrana lošim bakterijama.

Proces kojim bakterije razgrađuju hranjive tvari je fermentacija kojom nastaju kratkolančane masne kiseline i razni plinovi. Dolazi do sve većeg razmnožavanja patogenih bakterija koje moraju razgraditi ostatke ugljikohidrata, te se stvara sve veći broj plinova u crijevima. To je uzrok osjećaja nadutosti, abdominalne distenzije i vjetrova, te općenito osjećaja nelagode. Osim toga, patogeni mikroorganizmi uzrokuju oštećenja crijevne sluznice koja postaje pojačano propusna za razne tvari unesene hranom. Zbog toga u krv ulaze razne neprobavljene namirnice koje uzrokuju upalu organizma.

Uloga imunoloških funkcija crijeva

Još jedan bitan razlog zašto su crijeva itekako bitna u imunološkom odgovoru je raspodjela imunoloških stanica u organizmu. Većina se imunoloških stanica nalazi u limfnom tkivu sluznice crijeva (GALT- gut-associated lymphoid tissue) gdje stvara nakupine limfnog tkiva poznate kao Peyerove ploče.

Primarna uloga imunološkog sustava crijeva je spriječiti utjecaj mikroorganizama, toksina i raznih antigena na sluznicu crijeva. Imunološke stanice crijeva također primaju signale od bakterija domaćina u crijevu. Dakle dobre bakterije u crijevima imaju dvije uloge: stimuliraju imunološki sustav crijeva u obrani protiv loših mikroorganizama, te održavaju homeostazu imunološkog sustava u cijelom organizmu. Oštećenjem sluznice crijeva, uništavaju se i imunološke stanice potrebne za brzi odgovor na razne patogene.

Da li je povećan unos vitamina rješenje?

Mnogi smatraju da će povećanim unosom raznih preparata vitamina pomoći svom imunološkom sustavu da dobro reagira na upalu. Lošim načinom prehrane smo poremetili crijevni mikrobiom, te prevladavaju patogene bakterije koje oštećuju crijevnu sluznicu. Uzimajući razne vitamine kojima želimo pojačati svoj imunološki odgovor nećemo imati veliki utjecaj na njega jer se ti vitamini neće apsorbirati u crijevima. Kada je crijevna sluznica oštećena, mnogi se preparati ne mogu apsorbirati te ne mogu ući u krvožilni sustav. Izluče se iz tijela nepromijenjeni.

Poremećaj rada crijeva

Poremećaj rada crijeva uzrokuju maldigestija i malapsorpcija. Maldigestija je smanjena probava makronutrijenata u probavnom sustavu. Malapsorpcija je smanjena apsorpcija hranjivih tvari nastala zbog bolesti crijevne sluznice. Najčešći uzroci oboljenja crijeva koji smanjuju njihovu apsorpcijsku moć su upalne bolesti crijeva i poremećaj crijevne mikrobiote.

Maldigestiju uzrokuje nedostatak probavnih enzima zbog čega se makronutrijenti ne razgrađuju na svoje sastavne jedinice te tako ne mogu biti apsorbirani u crijevima u organizmu. Bolesti gušterače (pankreatitis, tumori i resekcije dijelova gušterače) uzrokuju poremećaj endogene sekrecijske funkcije gušterače. Smanjeno je lučenje raznih enzima bitnih za razgradnju sva tri makronutrijenta. Kod nedostatka enzima tripsina, kimotripsina i karboksipolipeptidaze poremećena je razgradnja bjelančevina,  nedostatak pankreasne amilaze uzrokuje nedovoljnu razgradnju ugljikohidrata, a nedostatak pankreasne lipaze, kolesterol-esteraze i fosfolipaze uzrokuje smanjenu razgradnju lipida. Nedovoljno razgrađeni makronutrijenti dolaze u crijeva gdje se ne mogu apsorbirati te se tako ne unose hranjive tvari potrebne za rad cijelog organizma.

Kako poboljšati imunitet promjenom prehrane?

Svakako je bitno pomoći crijevima da se oporave od loših utjecaja loše hrane. U tome dakako pomaže promjena prehrane, izbjegavanje rafiniranih namirnica, bijelih šećera i mlijeka. Potrebno je konzumirati cjelovite žitarice koje blagotvorno djeluju na crijevnu sluznicu, probiotičke kulture iz fermentiranih mliječnih proizvoda i svakako puno povrća bogato vlaknima. U cijeljenju crijeva pomažu probiotici i prebiotici.

Kako ojačati crijevnu mikrobiotu pročitajte u našem članku: “Stres i crijevna mikrobiota – regulatori homeostaze organizma”.

Peršin i đumbir – odlična pomoć za optimalno djelovanje imunološkog sustava

Pomoć u što optimalnijem djelovanju imunološkog sustava imaju peršin i đumbir. Peršin je koncentrirani izvor vitamina i minerala, te sadrži dvije vrste fitonutrijenata koji pridonose zdravlju. Prvi su njegova hlapljiva ulja koja sprječavaju rast tumora, te mogu pomoći u neutralizaciji određenih vrsta karcinogena. Druga vrsta su flavonoidi koji djeluju kao antioksidansi. Đumbir je namirnica koja ima blagotvorna svojstva na probavu sa sposobnošću opuštanja probavnog sustava i smanjivanja mučnine. Također sadrži snažne protuupalne spojeve zvane gingeroli koji smanjuju bolove i oticanje.

Kako pojačati djelovanje imunološkog sustava?

U sadašnje vrijeme svi želimo pojačati djelovanje našeg imunološkog sustava nadajući se da ćemo tako izbjeći razne infekcije koje vrebaju oko nas.

Potrebno je znati da konzumiranje velikog broja raznih suplemenata neće imati učinak na naše zdravlje i imunološki sustav ako nam crijeva nisu zdrava i ako prvo ne promijenimo način prehrane.

Bitno je hraniti se zdravim organskim namirnicama prepunim raznih vitamina i minerala, te nam tada upotreba dodatnih suplemenata neće biti potrebna. Kod poremećaja probave (maldigestije i malapsorpcije) potrebno je napraviti ciljanu prehranu koja će pomoći  smanjenju simptoma bolesti i cijeljenju crijevne sluznice. Stoga je potrebno savjetovati se sa nutricionistom koji će napisati ciljani individualni jelovnik za svakog klijenta. Kontaktirajte nas ovdje za više informacija!

Autor

dr. Nataša Šemnički
Dr. med. Kristina Reaček
nutricionist
Vizija rada dr. Reaček je pomoći pacijentima, posebice pacijenticama, u liječenju njihovih tegoba prirodnim putem, bez upotrebe lijekova.
Detaljnije

Podijelite našu objavu...

Povezano

Load More Posts

Javite nam se