Kao što sam ranije obećala, danas ću Vas upoznati s razlikom između kolostruma i zrelog mlijeka, te s drugim antiinfektivnim i bioaktivnim čimbenicima koje će dijete dobiti dojenjem, odnosno hranjenjem majčinim mlijekom.

Antiinfektivni čimbenici u majčinom mlijeku

Majčino mlijeko sadrži mnoge čimbenike koji pomažu u zaštiti djeteta od infekcija, uključujući:
imunoglobuline, prvenstveno sekretorni imunoglobulin A (sIgA), koji oblaže crijevnu sluznicu i sprječava bakterije da uđu u stanice;
bijele krvne stanice koje mogu uništiti mikroorganizme;
proteine sirutke (lizozim i laktoferin) koji mogu uništiti bakterije, viruse i gljivice;
oligosaharide koji sprječavaju pričvršćivanje bakterija na površine sluznice.
Zaštita koju pružaju ti čimbenici jedinstvena je i vrijedna za dojeno dijete. Prvo, štite bez izazivanja upale i febriliteta, što može biti opasno za malo dijete. Drugo, sIgA sadrži antitijela koja se stvaraju u majčinom tijelu protiv bakterija u njezinim crijevima i protiv infekcija s kojima se susrela, tako da štite od bakterija koje se vrlo vjerojatno nalaze u djetetovom okruženju.

Ostali bioaktivni čimbenici

Lipaza stimulirana žučnim solima olakšava potpunu probavu masti nakon što mlijeko stigne u tanko crijevo. Masti iz umjetnog mlijeka se slabije probavljaju.
Epidermalni faktor rasta potiče sazrijevanje sluznice crijeva dojenčeta, tako da ono bolje probavlja i apsorbira hranjive tvari, te je manje podložno infekcijama ili osjetljivo na strane proteine. Pretpostavlja se da drugi čimbenici rasta prisutni u ljudskom mlijeku sudjeluju u razvoju i sazrijevanju živaca i mrežnice.

Kolostrum i zrelo mlijeko

Kolostrum je mlijeko koje se izlučuje u prva 2-3 dana nakon poroda. Stvara se u malim količinama, oko 40-50 ml prvog dana, i sadrži sve što je potrebno djetetu u to doba. Kolostrum je bogat bijelim krvnim stanicama i antitijelima, posebno sIgA, te sadrži veći postotak proteina, minerala i vitamina topivih u mastima (A, E i K) od zrelog mlijeka.
Vitamin A je važan za zaštitu oka i za cjelovitost epitelnih površina, a često uzrokuje žućkastu boju kolostruma.
Epidermalni faktor rasta pomaže pripremiti sluznicu crijeva za primanje hranjivih tvari iz mlijeka. Kolostrum pruža važnu imunološku zaštitu djetetu kada je ono prvi put izloženo mikroorganizmima u okolišu i zato je važno da novorođenčad u to vrijeme dobiva kolostrum, a ne drugu hranu.
Mlijeko se počinje proizvoditi u većim količinama između drugog i četvrtog dana nakon porođaja, zbog čega su dojke pune; tada se kaže da je mlijeko “nadošlo”. Treći dan novorođenče uzima oko 300-400 ml u 24 sata, a nakon petog dana 500-800 ml. Od 7. do 14. dana mlijeko se naziva prijelaznim, a nakon 2 tjedna zrelim mlijekom.

Djeca bi uvijek izabrala dojenje!

Upravo zbog činjenice da se majčino mlijeko mijenja tijekom jednog podoja i tijekom jednog dana, možemo zaključiti da je ono jedinstveno i sastavom potpuno prilagođeno Vašem djetetu!

Na kraju, umjesto zaključka, dodat ću da isključivo dojenoj djeci, prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, nije potrebno davati vodu, sokove ili čajeve u prvih 6 mjeseci života. Razlog leži u tome što majčino mlijeko sadrži 87 % vode.

Sastav majčinog mlijeka

Želim Vam uspješno dojenje 😊

Jasna Pisuljak, bacc.med.techn., IBCLC savjetnica za dojenje

 

Izvor: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK148970/

Javite nam se