3. Trimestar trudnoće

Treći trimestar trudnoće, odnosno treće tromjesečje trudnoće obuhvaća razdoblje trudnoće od 27. do 40. tjedna trudnoće. U ovom razdoblju beba dobija onakve obrise kakve ćete uskoro vidjeti na porođaju.

Trudnoća po tjednimaTrudnoća po tjednima

27. tjedan trudnoće

27. tjedan trudnoće

Ulazeći u posljednji trimestar trudnoće, sve češće i intenzivnije se osjećaju bebini pokreti, što svakako doprinosi stvaranju posebne emocionalne veze između majke i bebe. Mnoge majke imaju pitanja koliko često bi trebale osjetiti bebine pokrete, međutim to je individualna stvar. U određenim okolnostima ginekolog može savjetovati da se počnu brojati bebini pokreti. Ono što je važno jest da majka svakako obavijesti svog doktora ukoliko su pokreti manje učestali ili su potpuno izostali.

Beba je sada dugačka skoro 30 cm. Tijekom ovog razdoblja beba počinje spavati i buditi se u pravilnim razmacima, što se često ne podudara s maminim režimom spavanja. Ako majka stekne naviku više puta kroz dan odmoriti i time dati bebi više prostora za njezinu aktivnost, moguće je bebu naviknuti na pravilan ritam dan/noć.

Obzirom da je maternica sve veća, sa svakim tjednom trudnica sve više osjeća tegobe u vidu grčeva i oteknuća nogu, što se često javlja noću, osobito ako postoji nedostatak magnezija. Olakšanju tegoba mogu pomoći svakodnevne lagane šetnje, kao i masaža nogu uz istezanje.

Uzimanje magnezija, osim smanjenja grčeva, sprječava i zastoj rasta bebe te eventualno povišenje tlaka koji se najčešće javlja u prvorotkinja tokom zadnjeg trimestra. Zato je definitivno savjet adekvatan unos magnezija kroz čitavu trudnoću.

Unos magnezija u trudnoći - 27. tjedan trudnoće

28. tjedan trudnoće

28. tjedan trudnoće

Do početka zadnjeg trimestra, većina trudnica dobije 7-10 kg na tjelesnoj težini. Naravno, uzimajući u obzir početnu težinu te građu, ove brojke mogu i varirati.

Svaki trimestar odlikuju posebni simptomi, a treći trimestar karakteriziraju uz grčeve i oteknuća nogu, bolovi u križima sa ili bez isijavanja u nogu, zatim je moguća konstipacija, nesanica te hemoroidi.

Tijekom zadnjih mjeseci urinarne infekcije postaju veća prijetnja te stoga treba piti još više tekućine, a liječnika svakako obavijestiti ukoliko se primijeti peckanje ili bolnost pri mokrenju.

Do ovog tjedna obavezno svaka trudnica mora imati nalaz krvne grupe i Rh faktora, kako bi u slučaju negativnog Rh i potrebe mogla primiti neophodnu zaštitu.
Rh faktor (28. tjedan trudnoće)

29. tjedan trudnoće

29. tjedan trudnoće

Beba rapidno dobiva na težini te raste. Do ovog razdoblja teži oko 1250 g i dugačka je oko 35 cm. Bebina glava raste zbog ubrzanog rasta i razvoja mozga. Mišići i pluća nastavljaju sa sazrijevanjem. Imajući u vidu kako je ovo razdoblje velikog rasta i razvoja, majke bi trebale unositi dovoljno nutrijenata.

U zadnjim tjednima trudnoće konstipacija može postati problem mnogih trudnoća, uzrokovajući bol u trbuhu, nelagodu i oslabljenu peristaltiku te napuhnutost. Ono što može pomoći ili prevenirati konstipaciju je konzumacija hrane bogate vlaknima i celulozom (uključujući voće, povrće, integralne žitarice), unošenje većih količina tekućine te redovna tjelovježba prilagođena trudnoći i tjednima. Pratite koje vam namirnice smetaju te ih izbacujte.

Jedite polako, žvačite što više puta i pazite da pritom gutate što manje zraka. Preporučuje se konzumirati pet do šest manjih obroka na dan, što je od početka preporuka i za urednu razinu šećera u krvi. 

Hodanje, plivanje i ostale umjerene aktivnosti tri puta tjedno po 30 minuta mogu pomoći stimulaciji crijeva i peristaltike. Korištenje laksativa i mineralnih ulja nije preporuka, ali postoje određeni preparati poput posija ili psilijuma te Donat Mg-a koji mogu biti od velike pomoći.

Konspiracija u trudnoći (29. tjedan trudnoće)
U poliklinici Artemeda s posebnom pozornoću brinemo o vašem zdravlju i zdravlju vaših beba, od začeća do poroda.
ZAKAŽITE SVOJ TERMIN OVDJE

30. tjedan trudnoće

30. tjedan trudnoće

Zadnjih 10 tjedana trudnoće majka se može osjećati umornije nego prethodnih tjedana, što će biti posebno naglašeno ukoliko majka ima problema s nesanicom i bolnim i otečenim zglobovima. Pod utjecajem hormona, promjene raspoloženja ponovno mogu postati izraženije. Daljnjim rastom maternice, bebe, posteljice i povećanjem količine plodne vode, majka može sve češće osjećati bol u leđima.

Beba u ovim tjednima zauzima sve više prostora u maternici i njena veličina upadljivo postaje veća u odnosu na količinu plodne vode. Daljnji porast trudnoće primiče vršak maternice prema prsnom košu, što u nekih trudnica može imati za posljedicu pojavu ili pojačanje simptoma žgaravice. Beba je sada dugačka oko 38 cm i teži 1400 g. Oči i vid se dalje razvijaju, a beba sada već lako razlikuje tamu i intenzitet svjetla. Čak su sposobni očima pratiti izvor svjetlosti! Konačna prilagodba na svjetlost i tamu će se finalizirati u prvim danima nakon poroda, što je i razlog zašto većina beba u prvim danima najčešće žmiri.

31. tjedan trudnoće

Beba je sada dugačka oko 40 cm i teži 1600-1800 g. Potpuno je pokretna, što može pridonijeti majčinoj nesanici, ukoliko je beba aktivnija noću. Koža postaje gotovo potpuno glatka zbog sve većeg dobitka na težini.

U posljednjim tjednima pred porod trudnica može primijetiti pojavu žučkastog iscjetka iz dojki, odnosno kolostruma. Pojava kolostruma prije poroda ne javlja se kod svih trudnica, međutim smatra se normalnom pojavom. U slučaju pojave kolostruma savjetuje se nošenje vate ili pamučnih jastučića u grudnjaku kako bi se spriječilo probijanje na odjeću.

31. tjedan trudnoće

Tijekom zadnjeg trimestra mnoge trudnice osjećaju takozvane Braxton-Hicks kontrakcije, poznatije kao „pripremni“ ili „lažni“  trudove. One se mogu javiti i ranije, tijekom drugog trimestra, no najčešće se javljanju tijekom zadnjih tjedana. Riječ je sporadičnim kontrakcijama, koje traju 30 sekundi do 2 minute te obično nisu bolne, već uzrokuju nelagodu. Imajući u vidu da je maternica zapravo veliki mišić, normalno je da se povremeno kontrahira. Ove kontrakcije mogu se manifestirati kao jako tvrd trbuh pravilnog okruglog oblika.

Važno je znati razlikovati ove kontrakcije od pravih trudova, što može pogotovo biti teško trudnicama koje očekuju svoje prvo dijete. Riječ je o „lažnim“ trudovima ukoliko su kontrakcije sporadične i nepravilne, javljanju se samo nekoliko puta dnevno, ne pojačavaju se intenzitetom i ne uzrokuju bol, već samo nelagodu i osjećaj stezanja u trbuhu.

Pojavu ovih kontrakcija može olakšati uzimanje dovoljno tekućine, promjena položaja tijela, mirovanje, redovno mokrenje te duboko disanje. Shodno navedenome, dehidracija ili pun mjehur mogu pojačati stezanje i osjećaj pritiska.

S druge strane, ukoliko trudnica navodi sve češće kontrakcije jačeg intenziteta (više od 4 puta u sat vremena), grčeve nalik menstrualnim, pojačani vaginalni iscjedak ili najmanji znak krvarenja, postoji opasnost od prijevremenog poroda te se čim prije treba javiti svom liječniku.

32. tjedan trudnoće

32. tjedan trudnoće

Tijekom proteklih tjedana događale su se značajne promjene koje i dalje nastavljaju svojim tijekom. S obzirom da je vrh maternice položen poprilično visoko, moguće je da majka osjeti otežano disanje ili se požali na „kratak dah“. Navedeno se javlja zbog pritiska kojeg rastuća maternica stvara na dijafragmu. Iz istog razloga može se ponovno javiti i žgaravica. Do ovog tjedna, volumen majčine krvi povećao se za 40-50%, čime je ujedno omogućena i kompenzacija zbog gubitka krvi prilikom samog poroda.

Beba nastavlja rasti i dobivati na težini. Trenutno je dugačka 40-ak cm, a teži do 2 kg. Noktići na prstima su potpuno formirani, a pluća nastavljanju sa sazrijevanjem, dok će potpuno razvijena biti kroz nekoliko tjedana. Koštani sustav je također potpuno formiran, iako su kosti još uvijek mekane i krhke.

33. tjedan trudnoće

33. tjedan trudnoće

Tijekom ovog tjedna beba je dugačka do 43 cm, a teška je 2-2,3 kg. Sasvim je normalno da beba i blago odstupa od ovih vrijednosti. Bebina koža postaje sve manje crvenkaste boje te gubi nabore. Potkožno masno tkivo postaje sve brojnije. Kosti postaju sve čvršće, osim kosti lubanje koje će se spojiti i očvrsnuti tek u ranom djetinjstvu, što omogućava mozgu daljnji rast i razvoj.

Do 33. tjedna većina trudnica dobila je do 13 kg na tjelesnoj težini. Zbog dobitka na težini osjeća bolove u zglobovima, leđima te je sve teže pronaći udoban položaj za sjedenje i ležanje. Pred kraj trudnoće mnoge žene se pitaju hoće li znati prepoznati pucanje vodenjaka.

Smatra se da samo 1 od 10 žena doživi pucanje vodenjaka s velikim izljevom plodne vode, dok većina žena ipak primijeti diskretnije pucanje vodenjaka.

Sasvim je normalno, pogotovo za prvorotkinje, da je teško odrediti je li riječ o epizodi inkontinencije urina ili pak pucanju vodenjaka i izljevu plodne vode. Ono po čemu se trudnice mogu orijentirati je svakako boja i miris. Plodna voda je bistra tekućina bez mirisa, za razliku od urina.

Ako trudnica nije sigurna o čemu se radi, najbolje je konzultirati se s liječnikom, a za to vrijeme ne koristiti tampone, izbjegavati seksualne odnose ili bilo što drugo što bi moglo uzrokovati kontaminaciju bakterijama.

33. tjedan trudnoće
Poliklinika Artemeda brine o vašem cjelokupnom zdravlju.
ZAKAŽITE SVOJ TERMIN OVDJE

34. tjedan trudnoće

Beba je sada dugačka oko 43 centimetra, koža je mekanija i sjajnija nego ijedan tjedan dosada, živčani sustav i pluća se i dalje polako razvijaju. Ukoliko se bojite prijevremenog poroda, gotovo da nemate više razloga za zabrinutost. Većina beba rođenih nakon 34. tjedna nema nikakvih teškoća pri rastu i razvoju. Ukoliko se vaša beba uskoro rodi, nakon kratkog boravka u inkubatoru će biti kao sve ostale bebe koje nisu ranije rođene.

Otprilike mjesec dana prije poroda trebalo bi obaviti i bris na beta-hemolitički streptokok grupe B (b-HSB). Zašto? Tijekom poroda može se dogoditi prijenos streptokoka s majke na dijete, što može biti opasno za novorođeno dijete. Ukoliko trudnica i dobije pozitivan nalaz brisa, ne treba paničariti s obzirom da se ova vrsta streptokoka lako liječi antibiotikom koji će dobiti prije ili tijekom poroda.
34. tjedan trudnoće

Majke u posljednjim tjednima trudnoće ponovno osjećaju povećani umor, kakav se osjećao na samom početku trudnoće. To je normalna pojava, uzimajući u obzir da je sve teže pronaći udoban položaj za spavanje, učestalo mokrenje i buđenje noći, kao i činjenica da je sve teže nositi dobivenu težinu. Umor svakako treba shvatiti ozbiljno te se ne forsirati bespotrebno. U posljednjim tjednima treba smanjiti fizičku aktivnost, priuštiti si popodnevni odmor te se fokusirati na sebe i svoje dijete. Dobitkom na težini i rastezanjem kože oko trbuha, često se javlja svrbež i trudnički osip, koji se najčešće spontano povlači nekoliko tjedana nakon poroda.

Beba, s druge strane, i dalje raste i dobiva na tjelesnoj težini. Sada je dugačka oko 46 cm i teška do 2,5 kg. Kosti su razvijene, okreće glavu, sve više otvara i zatvara oči. Koža postaje potpuno glatka, a nakupljeno potkožno masno tkivo priprema bebu za vanjski svijet i omogućit će joj adekvatnu regulaciju tjelesne temperature. Tijekom ovog tjedna neke bebe se već spuste u položaj za porod, s glavom prema dolje. Iako liječnici teže porodu između 38. i 40. tjedna, važno je napomenuti kako bebe rođene između 34. i 37. tjedna najčešće nemaju nikakvih zdravstvenih problema, jedino je moguće da će trebati kraću neonatalnu skrb u inkubatoru dok dodatno ne ojačaju.

35. tjedan trudnoće

35. tjedan trudnoće

Pred sami kraj trudnoće neke trudnice se osjećaju pomalo bezvoljno, iscrpljeno, nenaspavano ili će pak navoditi smanjen apetit. Moguće je da se radi o tzv. „baby bluesu“.

Sa svojim liječnikom svakako treba podijeliti sve promjene, pa tako i ove. Baby blues može prerasti u postporođajnu depresiju, no to nije razlog za paniku. Važno je osvijestiti kako se majka osjeća, ne gurati pod tepih svoje tegobe te pristupiti yogi, meditaciji ili nekog drugom obliku relaksacije.

Ovo je razdoblje kada je korisno započeti s laganom masažom međice, čime se ona opušta i rasteže, olakšavajući sami porod i sprječavajući njeno pucanje i potrebu za epiziotomijom.

Što se tiče bebe, ona se do 35. tjedna gotovo potpuno formirala te će zadnjih nekoliko tjedana samo nastaviti dobivati na težini. Kako raste, sve je manje mjesta u maternici, pa će i pokreti koje majka osjeća biti drugačiji, no to nikako ne znači da bi trebali prestati, dapače.

S obzirom da je i respiratorni sustav sazrio, ukoliko se beba rodi u ovom tjednu, manje je vjerojatno da će imati respiratornih problema. Iz razloga što beba zauzima gotovo cijelu maternicu, plodne vode je značajno manje nego ranijih tjedana.

35. tjedan trudnoće

36. tjedan trudnoće

Tijekom ovog razdoblja, većina majki ima manje problema za žgaravicom i otežanim disanjem jer se bebe do ovog tjedna već spuste s glavom prema dolje, odnosno u položaj za porod. Time se smanjuje pritisak na dijafragmu i želudac, međutim povećava se pritisak na mokraćni mjehur, što će rezultirati učestalom i neodgodivom potrebom za mokrenjem. S obzirom da beba sve više raste unutar maternice, mnoge trudnice će osjećati nelagodu nakon jela pa se preporuča konzumiranje manjih i češćih obroka.

Prije spomenute Braxton-Hicks kontrakcije, odnosno „lažni“ trudovi, postat će sve češće. Ovo je također svakako i razdoblje kada majka treba razmisliti o načinu poroda, želi li analgeziju/anesteziju, tko će biti prisutan na porodu i sl. Zadnjih tjedana svakako treba izbjegavati putovanja jer porod može krenuti svaki tren.

36. tjedan trudnoće
36. tjedan trudnoće

Beba je pak obično dugačka oko 48 cm te teži oko 2700 g. Pred porod gube se lanugo dlačice, kao i verniks, što je bebu štitilo u samoj maternici. Beba sve to, uz ostale otpadne tvari, guta, što će tvoriti mekonij – bebinu prvu stolicu. Do ovog tjedna mišići za sisanje su potpuno formirani, omogućavajući hranjenje nakon poroda. Već je spomenuto da će majka osjetiti bebinu aktivnost u nešto drugačijem obliku.

Bebi maternica postaje jako skučen prostor, ne može se više toliko pokretati, ali će zato njeni pokreti biti izraženiji i jači. Nije neobično da majka primjećuje petu ili rukicu kako se nazire ispod kože.

37. tjedan trudnoće

37. tjedan trudnoće

Od ovog tjedna, uz pojačane kontrakcije, može se javiti i pojačani vaginalni iscjedak. On može biti i sukrvave prirode, što može upućivati na početak odvajanja sluzavog čepa koji se nalazi na vratu maternice, a tijekom trudnoće je štitio bebu od prodora bakterija i posljedičnih infekcija. Širenjem i skraćivanjem vrata maternica, navedeni sluzavi čep ispada. Njegovo ispadanje ne znači nužno da je porod počeo jer može proći i nekoliko dana do poroda, ali svakako sugerira da je porod jako blizu. U slučaju obilnijeg krvarenja treba se odmah javiti liječniku.

Karakteristično za trudnoću je i trudnička zaboravljivost, međutim sve se vraća u normalu brzo nakon poroda. Pred sami porod ključno je odmarati se i skupiti snage za sami porod.

Beba je potpuno razvijena i spremna za život izvan sigurnosti majčine utrobe. Dugačka je oko 49 cm, a teška oko 3 kg.

38. tjedan trudnoće

Vrijeme pred porod je vrijeme kad se treba fokusirati na sebe, svoju bebu, odmaranje i spavanje. Kada se beba rodi, majka će imati pune ruke posla i vjerojatno s nostalgijom gledati na period kada je mogla uhvatiti malo više vremena za sebe. Sada je krajnje vrijeme da se okolina, ukućani i dom pripreme za dolazak novog člana obitelji. Iako je oticanje zglobova normalna pojava u trudnoći, u slučaju izrazito jakog oticanja ekstremiteta, lica ili očiju, hitno se treba javiti liječniku. Navedeno prekomjerno oticanje uz zamagljen vid, fotosenzibilnost ili gubitak vida, može upućivati na pojavu preeklampsije.

Beba će uskoro ugledati svjetlo dana te udahnuti po prvi put izvan utrobe svoje majke. Do tada, posteljica lagano gubi svoju učinkovitost te se pomalo prikazuju ugrušci krvi. Dugačka je oko 50 cm, a teška oko 3 kg.

38. tjedan trudnoće

39. – 40. tjedan trudnoće

39. - 40. tjedan trudnoće

U trenucima pred sami porod česti su liječnički pregledi, pri čemu liječnik provjerava bebin položaj te stanje cerviksa, kao i bebine otkucaje srca. Pred porod cerviks omekšava i širi se. Unatoč učestalim pregledima, jako mali broj žena rodi točno na termin. Izrazito je važno obratiti pažnju na učestalost bebinih pokreta.

Ako majka primijeti da se bebina aktivnost smanjuje ili je izostala, odmah se treba javiti liječniku!

Beba je potpuno spremna upoznati se sa svojom majkom i tako svima koji ju željno isčekuju donijeti veliko veselje i avanturu u vidu roditeljstva.

Pročitajte o 3. trimestru trudnoće i na našem blogu...