Kolestaza u trudnoći označava usporeno otjecanje žuči iz žučnog mjehura. Uglavnom se javlja u kasnijim fazama drugog tromjesečja te u trećem tromjesečju.

Simptomi kolestaze

Simptomi kolestaze uključuju svrbež cijelog tijela (pogotovo dlanova i stopala), tamnu mokraću, svijetlu stolicu te žuticu. Povremeno trudnice znaju zanemariti najčešći simptom, svrbež, jer smatraju da je on normalna pojava zbog pojave strija, rastezanja i suhoće kože.

Intenzitet svrbeža može biti blag ili izražen u mjeri da zaista smanjuje kvalitetu života. Međutim, svakako se treba obratiti liječniku jer često trudnica ni ne razvije sve navedene simptome.

Uzrok pojave kolestaze

Još uvijek nije utvrđen siguran razlog zašto se kolestaza pojavljuje, no smatra se da uzroke treba tražiti u izrazito povišenim razinama hormona u trudnoći, pogotovo estrogena i progesterona te u genetskoj predispoziciji. Simptomi se obično spontano povlače ubrzo nakon poroda.

Kolestaza u trudnoći

Za majku ovo stanje ne nosi opasnosti, osim neugodnosti, međutim za bebu ono može biti potencijalno opasno te dovesti do prijevremenog poroda, pojave mekonija u plodnoj vodi, fetalne bradikardije te distresa.

Dijagnoza i liječenje kolestaze u trudnoći

Laboratorijske pretrage kojima se dokazuje kolestaza su povišene aminotransferaze, bilirubin te razina žučnih soli u serumu.

Liječenje se svodi na ublažavanje simptoma te poboljšanje fetalnog ishoda, što je izravno u vezi sa snižavanjem razine žučnih kiselina u majčinoj krvi. Najčešće se koristi ursodeoksiholna kiselina uz primjenu vitamina K te kortikosteroida.

U poliklinici Artemeda s posebnom pozornošću brinemo o vašem zdravlju i zdravlju vaših beba, od začeća do poroda.

ZAKAŽITE SVOJ TERMIN OVDJE

Autor

dr. Nataša Šemnički
Dr. med. Nataša Šemnički
spec. ginekologije i opstetricije, akupunkturolog
Dr. med. Nataša Šemnički bavi se ginekologijom 20 godina. Svoje znanje i radno iskustvo stekla je u vodećim hrvatskih klinikama i poliklinikama za ginekologiju i porodništvo.
Detaljnije

Podijelite našu objavu...

Povezano

Load More Posts

Javite nam se