1. Trimestar trudnoće

Prvi trimestar trudnoće, odnosno prvo tromjesečje trudnoće obuhvaća prvih 13 tjedana embrionalnog razvoja.

Trudnoća po tjednimaTrudnoća po tjednima

1. – 2. tjedan trudnoće

Procjena točnog dana početka trudnoće može biti zahtjevan zadatak. Uobičajeno se trudnoća računa od prvog dana zadnje menstruacije, iako se fetus počinje razvijati tek od trenutka začeća, što se događa oko 2 tjedna nakon zadnje menstruacije.

Trudnoća se računa od prvog dana posljednje mjesečnice jer je iznimno teško, u mnogim slučajevima nemoguće, sa sigurnošću reći kada je točno do začeća došlo, tj prethodno do ovulacije.

Računajući prema zadnjoj mjesečnici, uredna trudnoća traje prosječno 280 dana, odnosno 40 tjedana.
1. do 2. tjedan trudnoće

3. tjedan trudnoće

3. tjedan trudnoće

Tijekom trećeg tjedna obično nastupa ovulacija i začeće. Mnoge žene neće osjećati nikakve promjene u ovoj fazi, međutim neke mogu osjetiti blage grčeve te pojačan iscjedak za vrijeme ovulacije. Tijekom ovulacije otpušta se zrela jajna stanica koja dospijeva do jajovoda. S druge strane spermiji također prolaze svoj put prema jajovodima. Ukoliko se susretnu spermij i jajna stanica, dolazi do oplodnje. Pritom je za oplodnju dovoljan samo jedan spermij. Jajna stanica, kao i spermij, sadrže po 23 kromosoma, a oplodnjom nastaje zigota (oplođena jajna stanica), koja sadrži 46 kromosoma.

Samim začećem već je određen spol, boja kose, očiju te mnoge druge karakteristike. Spol određuju dva od spomenuta 46 kromosoma. Jajna stanica nosi X kromosom, dok spermij nosi ili X ili Y kromosom. Ukoliko jajnu stanicu oplodi spermij koji nosi X kromosom, začeća je djevojčica, a u suprotnom je začet dječak.

Oplođena jajna stanica, odnosno zigota, već u jajovodu počinje svoju rapidnu diobu, a dolaskom do maternice proći će stadije morule sve do blastociste te se implantira uz sluznicu maternice gdje nastavlja svoj razvoj. Iz dijela blastociste razvit će se posteljica, tj. placenta, koja proizvodi hormon β-hCG. β -hCG je hormon trudnoće i upravo njegova prisutnost u krvi potvrđuje trudnoću. Tijekom implantacije moguće je lagano krvarenje ili sukrvica koja označava susret sa sitnim žilama u sluznici maternice.

Tijekom ove faze počinje se skupljati amnijska tekućina (plodna voda), koja će štititi plod tijekom cijele trudnoće.

S obzirom da je trudnoća osjetljivo razdoblje, treba paziti na prehranu te baviti se umjerenom fizičkom aktivnošću, što se svakako preporučuje. Treba izbjegavati pušenje, alkohol, kofein te pojedine lijekove. Folna kiselina i drugi esencijalni vitamini su potrebni za uredan tijek trudnoće te razvoj ploda.

4. tjedan trudnoće

Tijekom ovog razdoblja mogu se javiti prvi rani simptomi trudnoće, koji su slični tegobama koje se mogu javiti i pred samu menstruaciju, kao što su osjetljivost grudi, glavobolja, bol u leđima te mučnine. Tijekom ovog tjedna može se učiniti najraniji test na trudnoću.

Što se tiče ploda, on će se početi razvijati iz tri strukture, odnosno tri sloja: ektoderma, mezoderma i endoderma. Iz ektoderma će se razviti živčani sustav (uključujući i mozak), koža, kosa, nokti. Iz mezoderma će se formirati srce, krvožilni sustav, lokomotorni te urogenitalni sustav, dok će iz endoderma biti formirana pluća, jetra, gušterača, štitnjača te gastrointestinalni sustav. Počinju se razvijati ruke i noge, a posteljica proizvodi prije spomenuti hormon trudnoće β-HCG. Plod je jako malen, do 2 mm u dužini.

Ukoliko je žena saznala da je trudna, trebala bi početi planirati gdje će i kod kojeg ginekologa voditi trudnoću. U slučaju da koristi određene lijekove, bilo bi dobro posavjetovati se mogu li imati utjecaj na tijek trudnoće. Već od samog početka trudnoće, preporuka je započeti s korištenjem folne kiseline.

4. tjedan trudnoće
U poliklinici Artemeda s posebnom pozornoću brinemo o vašem zdravlju i zdravlju vaših beba, od začeća do poroda.
ZAKAŽITE SVOJ TERMIN OVDJE

5. tjedan trudnoće

5. tjedan trudnoće

U ovoj ranoj fazi trudnoće, moguće je da velik dio žena još uvijek neće imati značajnijih simptoma, međutim tijekom 5. i 6. tjedna trudnoće najčešće se javljanju mučnine. Smatra se da čak do polovice trudnica osjeti taj simptom. Bez obzira što je u populaciji uvriježen pojam „jutarnje mučnine“, ona se zapravo može javljati u bilo koje doba dana.

Krajem 5. te početkom 6. tjedna trudnoće moguć je prvi ultrazvučni pregled, na kojem će se prikazati gestacijska i žumanjčana vrećica te će se po prvi puta moći detektirati otkucaji srca.

Plod je još uvijek jako malen, do 3 mm, a njegova duljina mjeri se u obliku parametra CRL (udaljenost tjeme – trtica, eng. Crown – Rumph Lenght).

6. tjedan trudnoće

U ovoj fazi trudnoće neće žene mogu primijetiti neznatan dobitak na težini, no prilično česta pojava je i gubitak na težini, najčešće zbog mučnina.

Grudi postaju osjetljivije te se često pojavljuje problem žgaravice. Također, javlja se osjetljivost na pojedine mirise, pojačana razdražljivost i umor.

Plod je duljine do 5 mm, a počinju se razvijati pluća, čeljust, nos te se formiraju okrajine iz kojih će nastati prsti ruku i nogu.

6. tjedan trudnoće

7. tjedan trudnoće

7. tjedan trudnoće

Sedmi tjedan je joj uvijek jako rana faza trudnoće te osobe u okolini još ne mogu prepoznati da je osoba trudna. I dalje može doći do gubitka na tjelesnoj težini, što je normalna pojava. U slučaju jakog povraćanja i iscrpljenosti, svakako se treba obratiti liječniku. Za olakšanje tegoba mučnine može pomoći korištenje biljnih čajeva na bazi đumbira i mente te češći i manji obroci.

U ovom razdoblju dominira rast glave, a počinju se razvijati i oči te očni kapci, a beba teži do 1 gram.

7 tjedan trudnoće - mučnine i povraćanje

8. tjedan trudnoće

Iako se na prvi pogled to ne bi reklo, tijelo majke doživljava brojne promjene. Maternica je omekšala i širi se, grudi se pripremaju za laktaciju te se značajno povećava i volumen krvi.

Što se tiče bebe, sve ono što svaka odrasla osoba posjeduje, počinje se razvijati i unutar bebe. Organogeneza (razvoj organa) je u punom jeku. Razvija se i unutarnje uho, kao i njegova vanjska obilježja, kosti, a mišići se počinju kontrahirati. Karakteristike lica nastavljaju sa razvojem. Očni kapci postaju razvijeniji, a formira se i vršak nosa. Embrionski rep nestaje, a tijelo bebe se počinje ispravljati. Beba je velika do 2,5 cm.

Ukoliko prvi pregled još nije obavljen, ovo je tjedan kada bi to svakako trebalo učiniti. Može se očekivati da će prvi pregled trajati nešto duže, s obzirom da liječnik mora uzeti puno bitnih anamnestičkih podataka te uputiti trudnicu u tijek trudnoće.

8. tjeqdan trudnoće
Ukoliko prvi pregled još nije obavljen, ovo je tjedan kada bi to svakako trebalo učiniti.
ZAKAŽITE SVOJ TERMIN OVDJE

9. tjedan trudnoće

9. tjedan trudnoće

Tijekom ovog perioda trudnoća može zamijetiti određene promjene, dok većina osoba u njenoj okolini i dalje najvjerojatnije ne može pretpostaviti da je trudna. Najčešće tegobe obuhvaćaju mučnine (koje postaju najizraženije zbog izrazitog porasta razine hormona), žgaravicu, osjećaj nadutosti te promjene raspoloženja.

Iako je beba i dalje jako malena (do 4 cm i 4 g), spremna je za rapidni rast i razvoj te dobitak na težini. Embrionski rep potpuno nestaje, očni kapci su potpuno formirani i zatvoreni, a otvorit će se i podići tek oko 28. tjedna. Svi zglobovi, uključujući koljena, laktove, ramena, ručne i nožne zglobove, se počinju pokretati unutar amnionske tekućine. Ove pokrete majka još uvijek ne može osjetiti. Srce se počinje dijeliti u četiri komore, a razvijaju se i srčani zalisci.

10. tjedan trudnoće

10. tjedan trudnoće

Deseti tjedan trudnoće označava kraj embrionalnog razdoblja te početak fetalnog razdoblja. Do sada svi vitalni organi već postoje, ali će se tijekom trudnoće razvijati i sazrijevati. Glava je i dalje nerazmjerno velika u odnosu na ostatak tijela, a prisutno je ispupčenje u području čela koje daje prostor mozgu za rast i razvoj. Nevjerojatan je podatak kojoj brzinom se razvija mozak – svake minute nastaje između 200 000 i 250 000 tisuća novih moždanih stanica, odnosno neurona. Prstići više nisu spojeni, već se razdvajaju, a uz kosu, postaju vidljiviji na ultrazvučnom pregledu.

Beba aktivno guta amnionsku tekućinu te udara rukicama i nožicama, iako još uvijek izostaje voljni moment. U ovom tjednu beba je dugačka oko 5 cm te teži 5-7 g.

 

Pucanje kapilara u 10. tjednu trudnoće

Majka tijekom trudnoće može primijetiti razne promjene na koži. Koža može postati masnija i sklonija prištićima, sve zbog visoke razine hormona. Areole bradavica mogu postati tamnije, a može se primijetiti i depigmentacija na području trbuha, tzv. linea negra – tamna linija koja se pruža uzdužno preko trbuha. Moguća je i pojava tzv. spider nevusa – nakupina crvenih žilica nalik paukovim nožicama koje nastaju uslijed pucanja kapilara. 

10. tjedan trudnoće - depigmentacija i linea negra

11. tjedan trudnoće

Dok beba zaista rapidnim tempom raste unutar maternice, uz promjene na koži, majka može zamijetiti i ubrzan rast noktiju i kose zbog hormonalnih promjena.

Bebina glava je i dalje neproporcionalno velika u odnosu na tijelo. Koža je i dalje transparentna, a kosti nastavljaju sazrijevati i očvršćavati. Spolni organi su u fazi formacije te će roditelji kroz nekoliko tjedana moći saznati bebin spol.

U ovoj fazi beba je velika 6-7 cm, a teži do 15 g.

Obzirom da mnoge majke tijekom prvog trimestra imaju problema s mučninama, mogući gubitak na težini ne mora nužno zabrinjavati.

11. tjedan trudnoće

Tijekom uredne trudnoće normalan dobitak na tjelesnoj težini iznosi 10-15 kg, međutim brojke mogu varirati od trudnice do trudnice. Bitno je znati kolika je bila težina na samom početku trudnoće te u tom periodu izračunati indeks tjelesne mase (eng. BMI – Body Mass Index), a na temelju tog podatka svaka trudnica može dobiti preporuku o normalnom porastu tjelesne težine kako bi se izbjegle posljedične komplikacije u trudnoći kao što su gestacijski dijabetes i preeklampsija.

Američko društvo za trudnoću (American Pregnancy Association) je tako dalo sljedeće preporuke o dobitku na tjelesnoj težini u odnosu na BMI trudnice na samom početku trudnoće:

  1. BMI 18,5 – 24,9= dobitak 10-15 kg
  2. BMI manji od 18,5 = dobitak 13-18 kg
  3. BMI 25 – 29 = dobitak 7-11 kg
  4. BMI ≥30 = dobitak 5-9 kg

12. tjedan trudnoće

12. tjedan trudnoće

Od ovog tjedna nadalje majke mogu osjetiti olakšanje i polagani prestanak mučnina. Trudnički trbuh se polako počinje nazirati, a neke majke mogu primijetiti pojavu chloasme, tj. tzv. trudničke maske. Riječ je o tamnim nepravilnim mrljama koje se pojavljuju na licu i vratu, a posvjetljuju ili potpuno nestaju neposredno nakon poroda.

Beba započinje poprimati prepoznatljiv izgled, oči i uši se lokaliziraju na finalnu poziciju.

12. tjedan trudnoće - trudnočka maska

Do ovog tjedna crijeva mogu ultrazvučno biti viđena izvan abdomena, što je normalna pojava. Tijekom ovog razdoblja bubrezi stvaraju urin, a živčani sustav ubrzano sazrijeva. Razvijaju se i poneki refleksi, kao što je refleks sisanja.

Beba je dugačka do 8 cm, a teži do 28 g.

Obzirom da majka tijekom prvog tromjesečja uglavnom ne dobije značajno na tjelesnoj težini, važno je biti svjestan vlastite prehrane. Ona bi trebala biti raznovrsna, a preporuka je izbjegavati „junk food“ i kasnovečernje obroke te ograničiti unos masnoća i rafiniranih šećera. Prehrana prema načelima glikemijskih indeksa je jedna od jednostavnijih tehnika lakog i pouzdanog praćenja tjelesne težine.

13. tjedan trudnoće

S ovim tjednom završava prvo tromjesečje te je rizik od neželjenog gubitka trudnoće sada već bitno manji, točnije manji je od 1% kod kromosomski i anatomski zdravih fetusa u zdravih majki. Tijekom ovog tjedna mnoge trudnice počinju osjećati više energije te podizanje libida. Nadalje, trudnica može osjetiti promjene na grudima, moguće je u njima napipati sitne čvoriće te su dojke do ovog tjedna zamjetno veće. Sve navedeno povezano je sa pripremom dojki za laktaciju i stvaranjem prvog mijeka – kolostruma koji je izrazito bogat vitaminima A i E, kao i karotenom koji mu daje specifičnu žutu boju.

Do sada je bebina glava bila izrazito veća od ostatka tijela, što se u ovom tjednu mijenja te trup počinje sa svojim bržim rastom i razvojem. Specifično za trinaesti tjedan trudnoće je nastajanje otisaka prstiju na ručicama bebe. Bubrezi i urinarni sustav su potpuno funkcionalni, što omogućuje izlučivanje dosada progutane plodne vode. Beba je dužine do 9 cm, a teži do 35 g.

13. tjedan trudnoće

Pročitajte o 1. trimestru i na našem blogu...