Beta hCG (humani korionski gonadotropin) je glikoprotein koji se luči iz posteljice. Često se spominje i kao „hormon trudnoće“ obzirom da se najčešće služi za rano otkrivanje trudnoće. Svojim lučenjem održava žuto tijelo (lat. corpus luteum), a samim time i proizvodnju progesterona kojeg proizvodi žuto tijelo, tijekom prvog tromjesečja.

Progesteron je hormon kojeg smatramo zaštitnikom trudnoće i iznimno je bitan u ranoj trudnoći jer održava miometrij u stanju relaksacije, onemogućavajući tako pojavu kontrakcija maternice koje bi mogle dovesti do spontanog pobačaja. Upravo zato će vam vaš ginekolog u svim slučajevima postojanja simptoma prijetećeg pobačaja, kao što su krvarenje, iscjedak, bolovi pri dnu trbuha ili prisutnost određenih anomalija maternice koje bi mogle dovesti do prijevremenih kontrakcija savjetovati nadomjesnu terapiju progesteronom (najčešće Utrogestanom ili Duphastonom). Ovisno o indikacijama, ordinira se do 12. tjedna kada je dosta manja vjerojatnost spontanog pobačaja, ali se prema procjeni ginekologa korištenje može i produžiti.

Urinski testovi na trudnoću vs. uzorkovanje krvi

HCG se može detektirati u serumu uzorkovanjem krvi te u urinu, za što se koriste popularni testovi na trudnoću. Uzorkovanje krvi i urinski testovi na trudnoću mogu se uvelike razlikovati.

Na urinske testove mogu utjecati brojni faktori, kao što su: dehidracija, vrijeme izvođenja testa (najčešće se savjetuje testirati prvi jutarnji urin), pravilno rukovanje test trakicom, niska razina HCG-a u urinu da bi mogla bila detektabilna (testovi na trudnoću iz urina imaju osjetljivost od 10-50 mIU/mL HCG-a). Sve to može utjecati na lažno negativne testove na trudnoću – stoga dolazimo do zaključka da je uzorkovanje krvi najpouzdanija metoda mjerenja i detekcije HCG-a.

Beta HCG test trudnoće

Uzorkovanje krvi se može učiniti u bilo koje doba dana, vrijednosti ne ovise o jelu i piću (ne morate biti natašte), u serumu će biti izražene i najmanje vrijednosti hormona, a nalaz uglavnom možete očekivati kroz 2-3 sata.

Uzorkovanje krvi najpouzdanija je metoda mjerenja i detekcije HCG-a.

Kada raditi beta hCG testiranje?

Beta HCG se u krvi može naći oko 8 do 10 dana nakon ovulacije (što može varirati) te dan nakon začeća.

Na dan očekivanje mjesečnice, u slučaju da su redovite, visina beta Hcg-a u krvi je otprilike na razini oko 100 mIU/L, a potom se, ako je sve u redu, nastavlja udvostručavati svaka 2 dana. Između 8. i 10. tjedna trudnoće razina doseže svoj maksimum, između 100.000 i 120.000 mIU/L, a potom počinje padati na oko 20.000 mIU/L sve do 20. tjedna i tada ostaje otprilike na istoj razini sve do kraja trudnoće.

Upravo te visoke razine Hcg-a uzrok su čestih promjena raspoloženja kod trudnica te mučnina i povraćanja. Kada se razina spusti na 20.000 mUI/L i ustali se na tim vrijednostima, trudnicama dolazi mnogo smirenije i ugodnije razdoblje.

Ako prilikom ponavljanih testova dođe do pada ili nepravilnog i sporog rasta razine Hcg-a, može se sumnjati na biokemijsku trudnoću ili pak izvanmaterničnu trudnoću. Tada je neophodno serijski (svaka 2 dana) pratiti razinu ovog hormona sve dok liječnik ne bude u potpunosti siguran da se ne radi o izvanmaterničnoj trudnoći koja može biti opasna za ženino zdravlje.

Negativan beta HCG varira od laboratorija do laboratorija, ali obično iznosi vrijednost od 0 do 5 IU/L.

Broj dana nakon ovulacije Prosječna vrijednost beta hCG-a
14. dan 48
15. dan 59
16. dan 95
17. dan 132
18. dan 292
19. dan 303
20. dan 522
21. dan 1061
22. dan 1287
23. dan 2034
24. dan 2637

Važno je napomenuti da se vrijednosti beta HCG-a u ranoj trudnoći mogu jako razlikovati te sama vrijednost ovog hormona ne smije neku trudnoću definirati kao abnormalnu.

Mnoge trudnice s urednim jednoplodnim trudnoćama imale su jako visoke vrijednosti beta HCG-a, što se inače može smatrati indikatorom npr. blizanačke trudnoće. Također, više razine hormona mogu značiti i da je žena trudna duže od prvotnih izračuna.

Isto vrijedi i za trudnice koje početno imaju nešto niže vrijednosti hormona, a da se na kraju ispostavi da je riječ o potpuno urednoj trudnoći.

Upravo zbog čestih odstupanja u vrijednostima puno veća važnost pridaje se pravilnom udvostručavanju i rastu beta HCG-a nego samim brojkama.

Tjedan trudnoće Prosječna vrijednost beta hCG-a
4. tj. do 750
5. tj. 200 – 7000
6. tj. 200 – 32.000
7. tj. 3.000 – 160.000
8. – 12. tj. 32.000  – 210.000
13. – 16. tj. 9.000 – 210.000
16. – 29. tj. 1.400 – 53.000

Kada planirati prvi ultrazvučni pregled / potvrdu trudnoće?

Činjenica jest da se uz vrijednosti niže od 1000 mIU/mL često ultrazvučno ne može potvrditi unutarmaternična trudnoća, odnosno postojanje gestacijske vrećice, stoga se dolazak na prvi ultrazvučni pregled treba planirati s vašim ginekologom. Uglavnom se na prvi ultrazvučni pregled naručuje optimalno s punih 6 tjedana od zadnje menstruacije – tada bi beta HCG trebao biti u dovoljnim vrijednostima kako bi se zabilježila uredna unutarmaterična trudnoća i gestacijska vrećica, a najčešće i pozitivni kucajevi srca (KČS).

Ukoliko se ne vidi gestacijska vrećica uz beta-HCG veći od 2,000 mIU/L, čak 19 puta je veća vjerojatnost izvanmaternične trudnoće, a iznad 3000 mIU/L vjerojatnost izvanmaternične trudnoće raste 70 puta.

Ultrazvučno mjerenje žumanjčane vrećice ili CRL-a (eng. crown-rump length, udaljenost tjeme-trtica) pomažu u dijagnozi ranog gubitka trudnoće, ali znatno su promjenjiviji i manje korisni od mjerenja gestacijske vrećice. Granična vrijednost za dijagnozu ranog gubitka trudnoće proširena je prosječni promjer gestacijske vrećice 25 mm bez embrija ili CRL od 7 mm bez srčane akcije (KČS).

Vrijednosti beta HCG-a nakon postupka potpomognute oplodnje

Standardno se dan aspiracije ili inseminacije smatra 14. danom ciklusa. Tako se kasnije računa i trudnoća, odnosno dan aspiracije ili inseminacije se računa kao puna 2 tjedna trudnoće. Prema današnjim saznanjima, implantacija se dešava oko 21. dana ciklusa (7 dana nakon aspiracije/inseminacije).

Stoga će 14. dana nakon aspiracije jajnih stanica ili inseminacije u slučaju rane trudnoće gotovo sve žene imati pozitivne vrijednosti beta HCG-a u krvi ili u urinu.

Ukoliko imate bilo kakve dvojbe ili pitanja oko dobivenih rezultata testa na trudnoću, vrijednosti beta HCG-a iz seruma ili optimalnog vremena za 1. ultrazvučni pregled, uvijek je najbolje obratiti se svom ginekologu za savjet.

Dan nakon aspiracije ili inseminacije Prosječna vrijednost beta hCG-a
14. dan 48
15. dan 59
16. dan 95
17. dan 132
18. dan 292

Javite nam se za testiranje beta hCG-a, prvi ultrazvučni pregled u trudnoći ili prepustite kompletnu brigu o svojoj trudnoći nama.

Autor

dr. Nataša Šemnički
Dr. med. Nataša Šemnički
spec. ginekologije i opstetricije, akupunkturolog
Dr. med. Nataša Šemnički bavi se ginekologijom 20 godina. Svoje znanje i radno iskustvo stekla je u vodećim hrvatskih klinikama i poliklinikama za ginekologiju i porodništvo.
Detaljnije

Podijelite našu objavu...

Povezano

Load More Posts

Javite nam se