Pojam metaboličkog sindroma odavno nam je jako dobro poznat, a nažalost i veoma raširen. Metabolički sindrom, također zvan i sindromom X je obilježen viškom masnog tkiva u području trbuha i uzrokovanjem barem jednog od sljedećeg: otpornosti na inzulin, dislipidemije i hipertenzije. Uzroci, komplikacije, dijagnoza i liječenje su slični onima kao kod pretilosti.
Razvoj metaboličkog sindroma
Veliki utjecaj na razvoj metaboličkog sindroma ili drugog stanja neželjenog zadržavanja štetnih tvari ima tzv. os crijeva – mozak.
Os crijeva – mozak (eng. gut-brain axis, GBA) sastoji se od dvosmjernog komuniciranja između središnjeg i perifernog živčanog sustava, povezujući emocionalne i kognitivne centre u mozgu s perifernom funkcijom crijeva. Mehanizmi komunikacije su brojni i uključuju neuralne, humoralne i upalne putove, ovisno o domaćinu i okolišnim čimbenicima. Na ovaj kompleksni simbiotski međuodnos između probavnog sustava, crijevne mikrobiote i mozga domaćina snažno utječe naša prehrana; optimalan odnos između prehrane i crijevnog mikrobioma može biti koristan za probavu hrane, unos hranjivih tvari, te zdravlje imunosnog i živčanog sustava.
Važnost osi crijeva i mozga u održavanju homeostaze dugo je cijenjena. Međutim, proteklih 15 godina vidjeli smo pojavu mikrobiote (trilijuna mikroorganizama unutar i na našim tijelima) kao jednog od ključnih regulatora rada crijeva i mozga, što je dovelo do uvida u važnost zasebne mikrobiota-mozak osi.
Ova os dobiva na sve većoj važnosti u područjima koja istražuju biološku i fiziološku osnovu psihijatrijskih, neurorazvojnih, starosnih i neurodegenerativnih poremećaja.
Mikrobiota i mozak međusobno komuniciraju na različite načine, uključujući imunološki sustav i mikrobne metabolite poput masnih kiselina kratkog lanca, aminokiselina razgranatog lanca i peptidoglikana.
Mnogi čimbenici mogu utjecati na sastav mikrobiote u ranom životu, uključujući infekciju, način porođaja kod žena, upotrebu antibiotskih lijekova, prirodu prehrambene sigurnosti, stres u okolišu i genetiku domaćina. Sa druge strane, mikrobna raznolikost opada sa starenjem.
Stres i mikrobiota
Stres, posebno, može značajno utjecati na os mikrobiota – mozak u svim fazama života. Dugoročno izlaganje negativnim vanjskim podražajima utječe na crijevnu mikrobiotu u većoj mjeri nego što bismo mogli zamisliti. Kad je pod stresom, naše tijelo se koncentrira na stresora kao primarni problem, a tako potiskuje svoje svakodnevne funkcije – dovodeći organizam u stanje hormonskog i emocionalnog disbalansa. Na taj način nehotično smanjujemo aktivno djelovanje mikrobiote na hormonsku ravnotežu, regulaciju cirkadijalnog ritma, sposobnost kognicije, učenja i pamćenja, apetit i mnošto drugih svakodnevnih radnji.
Nedavna istraživanja su pokazala kako se nedostatak homeostaze u crijevnoj mikrobioti povezuje s mnogim stanjima kao što su autizam, tjeskoba, pretilost, shizofrenija, Parkinsonova bolest i Alzheimerova bolest.
Kako se riješiti stresa?
Kako reducirati najvećeg agresora modernog doba i olakšati rad vlastitog organizma? Nađite vremena za sebe, odvojite vrijeme za dnevne ili tjedne aktivnosti koje vas opuštaju – boravak u prirodi i tjelovježba su dvije neizbježne preporuke.
Izbalansirajte prehranu planiranjem obroka – raznovrsnom prehranom održavate optimalno stanje unutar svih organskih sustava, a samo planiranje štedi vrijeme i daje vam priliku za opuštanje.
Odvažite se na akupunkturu, yogu ili jednostavne vježbe disanja – možda je upravo to ono što vam nedostaje, a na raspolaganju vam je i naš psihološki tim.
Kako ojačati crijevnu mikrobiotu?
Kažemo kako nam je zdravlje na prvom mjestu, a nerijetko ga shvaćamo olako. Što mi možemo učiniti kako bismo ojačali vlastitu crijevnu mikrobiotu i poboljšali kvalitetu života? Možemo poraditi na pravilnom unosu probiotika i prebiotika. Unošenjem dobrih bakterija (probiotika) omogućujemo sebi raznovrsnu i zdravu crijevnu floru. To su bakterijski sojevi koji trebaju kisik za svoj metabolizam – aerobni mikroorganizmi.
Međutim, ne mogu svi bakterijski sojevi biti jednostavno probavljeni – velik dio naših crijevnih bakterija je anaeroban – kad dođu u doticaj s kisikom, umiru. Upravo zato ovi naši anaerobni prijatelji trebaju posebnu hranu (prebiotike). Ako hranimo ove dobre bakterije njihovom omiljenom hranom, poput određenog voća i povrća, stvaramo idealno stanište za njih u našim crijevima te stvaramo pozitivan okoliš unutar našeg organizma.
Autor
Dr. med. Nataša Šemnički
spec. ginekologije i opstetricije, akupunkturolog
Dr. med. Nataša Šemnički bavi se ginekologijom 20 godina. Svoje znanje i radno iskustvo stekla je u vodećim hrvatskih klinikama i poliklinikama za ginekologiju i porodništvo.
Detaljnije
Kategorije: Blog - Integrativna medicina - Nutricionizam - Psihologija / Psihijatrija
Tagovi: dr. Nataša Šemnički - Mikrobiom
Povezano
Zašto je zdravlje crijevnog mikrobioma važno za zdravlje cijelog tijela
Dragi čitatelji, Imamo sjajnu vijest za vas danas! Naš dragi suradnik, dr.med. Andrija Karačić, specijalizant kirurgije, nedavno je objavio intervju [...]
10 dokazanih zdravstvenih prednosti kurkumina
Začin poznat kao kurkuma može biti najučinkovitiji dodatak prehrani koji postoji. Mnoge visokokvalitetne studije pokazuju da kurkuma ima velike [...]
Unos omega-3 masnih kiselina tijekom trudnoće
Omega-3 masne kiseline ključne su za neurorazvoj fetusa i mogu biti važne za vrijeme trudnoće i porođajnu težinu. Prenatalno [...]