Ranije sam pisala o glutenu pitajući se je li nam on prijatelj ili neprijatelj. Zaključila sam da ne mora nužno biti uzročnik neželjenih probavnih smetnji, jer osim njega postoje i drugi sastavni dijelovi žitarica koji uzrokuju probavne tegobe. Također je i sam način prehrane današnjice potpuno promijenio naša crijeva te su ona osjetljivija na razne sastavnice hrane.

Celijakija – autoimuna bolest tankog crijeva

Ipak, postoje osobe koje pod svaku cijenu moraju izbjegavati gluten i sve proizvode koji ga sadrže. To su osobe koje boluju od celijakije.

Celijakija je autoimuna bolest tankog crijeva, sve češća u današnje vrijeme, koja se očituje osjetljivošću crijevne sluznice na gluten kod genetski predisponiranih pojedinaca.

Celijakija

Može se javiti u bilo kojoj životnoj dobi, češća je kod ženske populacije, a manifestira se velikom raznolikošću nespecifičnih simptoma. Značajno je da kod djece uzrokuje malapsorpcijski sindrom sa slabim napredovanjem na tjelesnoj težini. Često je udružena sa drugim autoimunim bolestima kao što je autoimuna upalna bolest štitnjače (Hashimoto tireoiditis), dijabetes tip 1 i juvenilni idiopatski artritis. Često se javlja u nekim sindromima kao što su Downov sindrom, Turnerov sindrom ili Williamsov sindrom.

Klasični oblik celijakije

Klasični oblik celijakije se očituje probavnim smetnjama u dojenačkoj dobi između 6. i 24. mjeseca, nakon početka uvođenja kašaste hrane na bazi žitarica. Simptomi uključuju kronični proljev, nadutost trbuha, bolove u abdomenu i nenapredovanje na tjelesnoj masi. Ako se bolest ne prepozna na vrijeme, mogu se javiti ozbiljni znakovi malnutricije, nedostatka bjelančevina kao gradivnih tvari organizma i raznih mirkronutrijenata (vitamina i minerala). Kod starije djece i odraslih su simptomi isti, ali manje dramatični.

Kod mnogih bolesnika se javljaju simptomi izvan probavnog sustava koji uključuju odgađanje početka puberteta, bolove u kostima i zglobovima, razne oblike dermatitisa, ekceme, glavobolje i umor.

Bezglutenska dijeta – jedini lijek za bolesnike s celijakijom

Jedini lijek za bolesnike sa celijakijom je doživotna bezglutenska dijeta. To znači da ti pacijenti moraju izbjegavati sve proizvode koji sadržavaju gluten, a to su pšenica, ječam i raž. Problem pred kojim se takvi bolesnici mogu naći su razni proizvodi koji zbog svoje obrade sadrže gluten, iako nisu od glutenskih žitarica.

Gluten free

Naime, tijekom proizvodnje, mnogi se proizvodi kontaminiraju sa glutenom. Jedna od najčešćih sličnih namirnica je zob. Ona kao takva ne sadrži gluten, ali se često obrađuje u istim pogonima kao i pšenica te se kontaminira njezinim ostacima. Stoga pacijenti koji boluju od celijakije svakako moraju čitati deklaracije na proizvodima i birati namirnice „gluten free“.

Ovim tekstom bih htjela napomenuti neke od izazova pred kojima se nalaze pacijenti koji boluju od celijakije. Ponekad su natpisi na deklaracijama dvosmisleni u smislu da piše da je taj proizvod bez glutena, a zatim u popisu sastojaka piše da može sadržavati gluten. Također su svi bezglutenski proizvodi dosta skuplji od ostalih proizvoda.

Smatram da je najveći problem taj što je svijest većine ljudi o samoj celijakiji na niskoj razini. Bolesnici nemaju uvjete za sigurnu konzumaciju obroka izvan kuće jer mnogi restorani, kafići, pa čak i ustanove poput studentskih domova, menzi, staračkih domova, vrtića, škola i bolnica nemaju uvjete za pripremanje posebne hrane za oboljele od celijakije. Ne samo da nemaju uvjete, nego nemaju niti osoblje koje je dovoljno educirano da zna koja je hrana bez glutena i kako ju pripremiti.

Stoga bih željela da svi zajedno povećamo svijest o toj bolesti i shvatimo kako najbolje pomoći pacijentima koji boluju od celijakije. Smatram da bi u javnim ustanovama trebalo organizirati predavanja nutricionista koji će osoblju koje priprema hranu pojasniti sve o bolesti celijakija. Također bi bilo odlično jednom mjesečno organizirati kulinarske radionice u kojima bi se pripremali obroci bez glutena. Iako gotovo sve ustanove imaju zaposlene nutricioniste, smatram da nisu dovoljno educirani ili su jednostavno nezainteresirani za pripremanje bezglutenskih jelovnika. Jedino tako možemo olakšati bolesnicima da lakše žive uz svoju bolest koja ih prati cijeli život.

Dnevni jelovnik bez glutena

Prosena kaša

  • 30g prosa
  • 1 kruška, narezati na kockice
  • 2dcl bademovog mlijeka
  • 10 nasjeckanih badema
  • 2 žličice mljevenih lanenih sjemenki
  • Kakao ili cimet po želji

Proso skuhati u slanoj vodi, bademe grubo nasjeckati ili ostaviti cijele (po želji). Sve sastojke pomiješati sa bademovim mlijekom i dodati začine po želji.

  • 1 srednja banana
  • 1 žličica sezamovih sjemenki
  • 1 žličica suncokretovih sjemenki

Bananu narezati na kolutiće, pomiješati sa sjemenkama i pojesti kao kašu.

Piletina sa heljdom i pireom od graška

  • 150g pilećih prsa
  • 50g heljde
  • 100g mladog graška
  • 100g matovilca
  • Sol, limunov sok, maslinovo ulje

Pileća prsa naglo ispeći na malo kokosovog ulja, ili cijela prsa ispeći u pećnici na papiru za pečenje, bez dodatka masnoće. U pećnici se pileća prsa peku oko 45 minuta na 180°C. Posebno skuhati heljdu u slanoj vodi, a posebno grašak. Od graška napraviti pire. Začiniti matovilac sa malo soli, limunovim sokom i malo maslinova ulja.

  • 1 veći krastavac
  • 1 žlica maslaca od badema
  • Vlasac za posipanje

Krastavac prerezati po duljini i namazati ga s bademovim maslacem. Posipati sa vlascem.

Salata od mladog krumpira i mahuna sa lososom

  • 200g lososa (2 filea Ledo)
  • Kokosovo ulje, peršin, limun
  • 100g mladog krumpira
  • 100g zelenih mahuna
  • 1 srednja rajčica
  • 1 velika žlica bućinih sjemenki
  • 1 velika žlica bućinog ulja
  • 1 žlica limunovog soka
  • Sol, papar, peršin, bosiljak

Losos premazati marinadom od peršina, soli i limunova soka. Ispeći na malo kokosova ulja. Pečen narezati na kockice. Krumpir sa korom skuhati u vodi, oguliti ga i narezati na kockice. Mahune skuhati u slanoj vodi. Rajčicu narezati. Sve pomiješati i začiniti

Autor

dr. Nataša Šemnički
Dr. med. Kristina Reaček
nutricionist
Vizija rada dr. Reaček je pomoći pacijentima, posebice pacijenticama, u liječenju njihovih tegoba prirodnim putem, bez upotrebe lijekova.
Detaljnije

Podijelite našu objavu...

Povezano

Load More Posts

Javite nam se