Detox nakon blagdana

Blagdani su iza nas i svi se pomalo osjećamo umornima i iscrpljenima. Krivca za to pronalazimo u raznim zabavama koje smo pohađali, manjku sna ili obilasku rodbine. Nitko ne smatra da bi povećani unos hrane i alkohola zapravo bio krivac za takvo stanje. Na blagdane rijetko tko pazi na prehranu i pomno izabire namirnice koje će jesti. Dapače, svi jedemo sve što nam se posluži na stolu, ne razmišljajući kakve će to posljedice kasnije imati za nas.
Povećani unos hrane, usporava naš metabolizam. Počinjemo nagomilavati masne naslage, osjećamo se tromima i usporenima. Također je povećani unos nezdravih ugljikohidrata i masti, najčešće putem kolača. Oni su krivac zašto se osjećamo umornima. Naime, bijeli šećeri i brašno su prazne kalorije koje nemaju hranjivu vrijednost. Njihovim unosom opterećujemo naš organizam i trošimo energiju na njihovu razgradnju, a oni zapravo ne hrane naše stanice. Zbog toga se javlja osjećaj umora i iscrpljenosti, najčešće nakon velikog obroka i, naravno, obaveznog deserta koji slijedi nakon njega. Također tijelo iscrpljujemo nakupljenim pesticidima i teškim metalima kojih ima u raznim prerađenim namirnicama.
Početak ponovnih radnih obaveza možemo sebi olakšati detoksikacijom organizma kojom ćemo se očistiti od svih toksina i pesticida, te odteretiti stanice od nezdravih šećera brašna. One će tada puno lakše razgrađivati hranjive sastojke bitne za naš organizam. Na tržištu postoje razni napitci i pripravci koji osiguravaju detoksikaciju organizma, ali bez jasne znanstvene potvrde u njihovu učinkovitost. Osobno smatram da je najbolji način čišćenja organizma uz pomoć prirode i njezinih pripravaka.

U tu svrhu postoji odlična zelena juha prepuna povrća čiji vitamini i minerali pomažu čišćenju organizma. Recept za nju slijedi:
BAZIČNA JUHA OD POVRĆA

2 litre vode
2 krumpira srednje veličine, isječena na manje komade
5 većih mrkvi, isjeckanih na komade
1 luk
1 češanj češnjaka
1 glavica kelja
10 komada prokulica ili 5-6 stručaka brokule
1 poriluk, nasjeckati
1-2 rajčice

1 grančica peršina i celera, isjeckano na komadiće
1 paprika (zelena, crvena ili žuta), isjeckati

Po želji se može dodati manje količine drugog zelenog povrća. Ako želite da vam juha bude gušća i krepkija, u vodu staviti više zelenog povrća i mrkve. Juhu kuhati na laganoj vatri oko 30 minuta, dok povrće ne omekša. Može se jesti tako sa krupnim povrćem ili izmiksati. Na kraju dodati 2 jušne žlice maslinova ulja i lagano posoliti sa pola čajne žličice soli. Kod hipertenzije ne soliti uopće. Juha se može držati u hladnjaku do dva dana.

Detoksikacija bazičnom juhom traje dva tjedna. Ujutro se jede samo voće. Može se pojesti bilo koje svježe voće te u količini po želji, ovisno o gladi. Za ručak se pojedu dva tanjura bazične juhe uz jedan integralni prepečenac, te nakon toga kuhano i dinstano povrće, uz salate od svježeg povrća začinjene sa malo limunova soka i maslinovog ulja. Za večeru je jedan tanjur bazične juhe, kuhano i svježe povrće i malo kuhanih žitarica (integralna riža, bulgur, proso,
heljda). Količine povrća nisu ograničene.

Većina pacijenata uglavnom dobro podnosi detoksifikaciju ako se pridržava dobivenih uputa. Najčešće smetnje koje se javljaju u početku su: osjećaj slabosti, pospanost, češće mokrenje, simptomi tipa prehlade sa curenjem nosa i kihanjem, oblaganje jezika, zadah iz usta. Ove smetnje uglavnom nestaju same od sebe kroz nekoliko dana do maksimalno 2-3 tjedna za one koji produže detoksifikaciju na više tjedana. Detoksifikacijske simptome ne smije se tretirati kemijskim suprimirajućim lijekovima nego se pušta da nestanu sami od sebe.

Dvotjedni program čišćenja i alkalizacije je dovoljno vrijeme za značajnu redukciju nivoa toksičnosti u organizmu. Svakako da to ne znači da se potom slobodno možete vratiti lošim prehrambenim navikama.

 

dr. med. Kristina Reaček, nutricionist

Ostavite komentar