Tijekom ginekoloških godina ili nakon trudnoće i poroda značajan dio žena ima veću ili manju eroziju vrata maternice. Žljezdani epitel, koji se normalno nalazi u kanalu vrata maternice, preraste na vanjsku površinu vrata maternice što tijekom ginekološkog pregleda vidimo kao veći ili manji ektropij.

  • Učestale gljivične infekcije rodnice?
  • Stalno prisutan vaginalni iscjedak?

  • Povremena iritacija spolovila tijekom odnosa?

Neki od ovih, uključujući i niz drugih simptoma često su posljedica graničnog ili abnormalnog disbalansa flore rodnice, a uzrok im je ektropij vrata maternice (erozija, “ranica”).

Kako nastaje ektropij vrata maternice?

Kao tamno, mračno i vlažno mjesto, rodnica bi imala učestalu upalu da nemamo laktobacile, posebno prilagođene flori rodnice, koji dominiraju u flori, održavaju niski, kiseli pH rodnice i na taj način onemogućavaju razmnožavanje svih drugih bakterija (u zdravoj rodnici postoji između 17-30 vrsta različitih bakterija).

U dijelu djevojaka i žena, kiseli pH rodnice djeluje nepovoljno na funkcionalnost žljezdanog tkiva, koje se prerastanjem na vanjsku površinu vrata maternice prinuđeno brane pojačanim stvaranjem sluzi, koja pak nepovoljno djeluje na laktobacile rodnice i začarani kut se nastavlja: laktobacili nastoje održati pH rodnice niskim, svojim dodatnim umnažanjem, a žljezdano tkivo nastavlja rasti i tzv. ranica se povećava.

Ektopij vrata maternice

Antibiotska terapija, pojačani unos jednostavnih ugljikohidrata i stres samo su neki od najčešćih razloga disbalansa flore rodnice i posljedične bakterijske i/ili gljivične upale. Već druga faza ciklusa podiže pH prema lužnatom i u slučaju razvijene veće “ranice” disbalans u rodnici je lako moguć, kao i posljedična infekcija.

Na početku je svaki ektropij izrazito malen, a kako će se dalje razvijati, hoće li rasti ili ne, ovisi o brojnim faktorima kao što su broj receptora za ženske spolne hormone, reakcija žljezdanog tkiva na kiselost rodnice, broj poroda, prisutnost bakterija i slično.

Ektropij vrata maternice
Ektropij vrata maternice

Dosadašnji način liječenja ektropija

Do nedavno je čest tretman u ginekološkim ordinacijama diljem Hrvatske bio “spaljivanje ranice”. Sam pojam “ranica” nespretno je odabran (i ustalio se u našoj zemlji) jer nije posrijedi rana, za koju se očekuje da bi morala zacijeliti već se, kako se dade zaključiti iz gornjeg teksta, radi o ektropiju. U dijela žena krvarenje nakon odnosa je manifestacija “ozljede ranice” i na taj način je nastao taj ginekološki žargonizam. “Spaljivanje ranice” se izvodio kao ambulatni zahvat s tada relativno primitivnom tehnikom i imao je svoja ograničenja kao i komplikacije, stoga je već dugo napušten.

Ektropij i PAPA nalaz

Ukoliko imamo uredan PAPA nalaz i prisutan ektropij, tzv. ”ranicu”, ginekološka struka će vrlo često izostaviti iz razgovora prisutnost ranice jer s urednim nalazima nepotrebno izazivamo dvojbu i brojna objašnjenja o porijeklu i potencijalnim problemima za zdravlje žene.

Činjenica jest da velika “ranica” ima veliku površinu spoja dvije vrste epitela, a na spoju epitela se upravo i događaju abnormalnosti stanica i posljedično loš PAPA nalaz (upale, CIN promjene).

Veliki ektropij luči veću količinu sluzi, stalno držeći granični pH rodnice za opstanak vaginalnih laktobacila i stvara preduvjet za upalu i abnormalnosti u PAPA nalazu. Veliki ektropij znači i veliku zonu žljezdanih stanica bogatih glikogenom koje su idealna hranjiva podloga za brojne bakterije, uključujući i spolno prenosive bolesti.

Veliki ektropij vrata maternice

Tretman sanacije ektropija

Danas je sanacija ektropija isključivo tretman koji se provodi u privatnim praksama, modernom opremom, bez komplikacija i odličnim rezultatima. Cilj sanacije jest povratak odnosa žljezdanog tkiva u kanal vrata maternice.

Tri su tehnike sanacije ektropija:

  • krioterapijom (zamrzavanjem tkiva),
  • elektrotermokauterizacijom (fulguracijom) tkiva i
  • laserskim tretmanom.

Nakon dogogodišnjeg operativnog rada i edukacije s područja laserskih tehnika, u našim poliklinikama najviše koristimo jednostavnu, financijski povoljnu i iznimno učinkovitu tehniku fulguracije ektropija.

Ektropij u drugoj fazi ciklusa tretmana

Ektropij u drugoj fazi ciklusa tretmana

Izgled vrata maternice neposredno nakon sanacije ektropija

Izgled vrata maternice neposredno nakon sanacije ektropija

Izgled vrata maternice na prvoj kontroli

Izgled vrata maternice na prvoj kontroli

Dobrim odabirom setup-a na operativnom elektrotermokauteru postižemo efekt “zagrijavanja bjelanjka” gdje s minimalnim zagrijavanjem tkiva denaturiramo žljezdani epitel.

Konačan rezultat saniranog ektropija

Konačan rezultat saniranog ektropija

Nakon zahvata koristimo prirodne vagitorije CO2NEV/KANT koji ubrzava cijeljenje promjene, i obično za 6 tjedana imamo prvu kontrolu, a možda i jedinu.

Optimalno odabranim tretmanom saniramo suvišno žljezdano tkivo, na površini maternice ponovno je jači i stabilniji epitel te tako drastično smanjujemo uvjete za disbalans flore rodnice, prijemčivost vrata maternice za bakterije i jednom rječju – osiguravamo optimalno zdravlje rodnice i površine vrata maternice.

Tretman se najoptimalnije izvodi u 1. fazi ciklusa jer je tada blaga nelagoda grčenja maternice minimalna, traje sveukupno oko 15 min i odmah po tretmanu se vraćamo svojim svakodnevnim aktivnostima. Jedina kraća ograničenja su kupanje u bazenima i spolni odnosi.

Tretman se najoptimalnije izvodi u 1. fazi ciklusa jer je tada blaga nelagoda grčenja maternice minimalna, traje sveukupno oko 15 min i odmah po tretmanu se vraćamo svojim svakodnevnim aktivnostima. Jedina kraća ograničenja su kupanje u bazenima i spolni odnosi.
15 min

Cijena tretmana

Cijena zahvata iznosi 600,00 – 1.200,00 kn (sa uračunatim popustom na gotovinsko plaćanje), ovisno o veličini ektropija potrebnog za saniranje. Nakon sanacije kontrolni pregledi su besplatni. Za više detalja obratite se našem osoblju i specijalistima na e-mail artemeda@artemeda.hr, WhatsApp / Viber na broj 091 177 0900 ili pozivom na broj 01 770 1770.

Autor

dr. med. Aleksandar Jukić
Dr. med. Aleksandar Jukić
spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine
Veliko iskustvo u rađaonici, odjelu perinatologije, subspecijalističkog područja patologije trudnoće, tehnika rađanja, utemeljitelj tehnike prirodnijeg poroda u suvremenoj rađaonici, uroginekologiji i ginekološkoj onkologij. Fitoaromaterapija je također područje ovog liječnika.
Opširnije…

Podijelite našu objavu...

Povezano

Load More Posts

Javite nam se