Cijeli niz promjena kroz koje ženino tijelo prolazi u trudnoći doveo je do popularnog naziva za trudnoću – „drugo stanje“. Naziv drugo stanje nam govori kako se cijeli organizam okrenuo oko svoje osi i prolazi put prilagodbe na rast i razvoj novog života u sebi, a kroz cijeli taj put vodi ga upravo imunološki sustav.

Svako tromjesečje trudnoće karakteriziraju različita zbivanja, kako s maternalne, tako i s fetalne strane. U prvom tromjesečju trudnoće razina majčinog imuniteta pada skoro kao i u stanju određene upale. Unatrag svega nekoliko godina postojalo je vjerovanje kako se organizam u trudnoći ponaša slično kao i kod transplantacije organa, no istraživanja su nam ukazala na važne razlike u navedenim stanjima.

Imunološki odgovor tijela u trudnoći

Važna razlika u imunološkoj reakciji kod tranplantacije i trudnoće je upravo u imunitetu embrija. Istina je da i u trudnoći i u tranplantaciji tijelo započinje s istim imunološkim odgovorom, ali u trudnoći prisutnost majčinih stanica imuniteta nije reakcija majčinog organizma na strano tijelo, nego proces kojim započinje prihvaćanje embrija i jedna od ključnih stavki uspješne trudnoće. Ukoliko taj proces izostane, u 40 % slučajeva može doći i do spontanog pobačaja. Određene fetalne stanice proizvode antigene očeva podrijetla, koje bi u normalnim okolnostima majčin imunitet napao kao strano tijelo. Međutim, u trudnoći se javljaju specijalne T stanice (Tregs) koje aktivno štite fetalne stanice i stvaraju protuupalno okruženje, a smještene su u perifernoj krvi majke.

40%

Ako proces prihvaćanja embrija prisutnošću majčinih stanica imuniteta izostane u 40% slučajeva može doći i do spontanog pobačaja.

Pad imuniteta u trudnoći

Pad imuniteta u životu

Kako imunološki sustav majke ne bi shvatio fetus kao prijetnju organizmu, u perifernoj krvi trudnice inhibiraju se limfociti zaduženi za imunološki odgovor organizma. S obzirom na inaktivaciju limfocita, dolazi do značajnog pada imuniteta koji se zadržava sve do kraja prvog tromjesečja. Imunitet kroz trudnoću varira pod utjecajem drugih organskih sustava, tako raste u drugom tromjesečju i ponovo pada pred sami kraj trudnoće kako bi omogućio fiziološki porod. Znamo kako veliku ulogu u jačanju imuniteta imaju živčani i probavni sustav, stoga nam se odgovori na pitanje kako održati zdravi imunitet u trudnoći sami nude.

Kako ojačati imunitet u trudnoći?

1 preporuka: Dovoljno sna

Ako se po jutru poznaje dan, onda se po snu poznaje zdravlje ljudske psihe. Nerijetko se trudnicama preporuči i uvođenje popodnevnog sna u svoju dnevnu rutinu kako bi njihov organizam ostao svjež i odmoran. Tijelo se tijekom sna regenerira, a trudnoća je iscrpni roller coaster emocija i hormona, odvojite vrijeme za kvalitetan san dok još možete.

2 preporuka: Pazite na prehranu

Izreka da trudnice jedu za dvoje je samo izreka, dnevni unos kalorija u fiziološkoj trudnoći treba biti povećan za samo 200 – 300 kcal, a u nekim slučajevima treba biti i smanjen. Jasno je da će vam se s vremena na vrijeme javiti neke trudničke želje, nitko vam to ne može zabraniti, ali svakako se potrudite da vaš trudnički jelovnik ne bude jednolična masa brze hrane ili nečega što ste prije trudnoće izbjegavali.

Vaši hormoni traže vitamine i minerale, štitna žlijezda vapi za njihovim povećanim unosom, a vaši mišići sad traže više proteina nego ikada ranije. Uvedite kao grickalice neke orašaste plodove i bobičasto voće koje, osim što je ukusno, pomaže i u detekciji raznih virusa.

Prehrana u trudnoći

Detaljnije pročitajte u:
Prehrana u trudnoći

3 preporuka: Boravite na otvorenom

Boravite na otvorenom što više možete, zadajte sebi male dnevne ciljeve što se vremena provedenog na svježem zraku tiče. Možete ga koristiti kao vrijeme za šetnju, lagane sportske aktivnosti, bavljenje sportom, a uz sve to i za prikupljanje neophodnog vitamina D.

Ne zaboravite na važnost osobne higijene, pogotovo u današnja vremena. Redovito i temeljito perite ruke kako bi se zaštitili od virusa i bakterijskih upala. Pranjem ruku nećete direktno ojačati imunitet, ali ćete pomoći svom organizmu tako što ćete smanjiti broj mikroorganizama s kojim se on mora boriti.

Briga o imunološkom sustavu djeteta

Nakon poroda, bit ćete zadužene za imunološki sustav druge osobe – vašeg djeteta. Već tijekom trudnoće vaše dijete dobilo je stečeni imunitet čija kvaliteta ovisi o vašim navikama u trudnoći, a nakon poroda imate jedinstvenu priliku ojačati ga dojenjem. Još pred sami kraj trudnoće, majčine mliječne žlijezde počinju osiguravati kolostrum – sastavni dio majčinog mlijeka. Kolostrum se pojavljuje prvi tijekom dojenja / izdajanja i sadrži jedinstvene sastavnice koje su neophodne za jačanje imuniteta. Mala količina kolostruma vas ne treba zabrinjavati, svaka njegova kapljica je dragocjena.

Kvaliteta majčinog mlijeka

Ne smijemo zaboraviti ni zrelo mlijeko koje se pojavljuje pred sami kraj podoja i bogato je zaštitnim nutritivnim tvarima baš u onoj mjeri koliko je djetetu potrebno. Čestim podojima naše tijelo stvara naviku redovitog stvaranja mlijeka, tako da se potrebe djeteta i bioritam našeg tijela s vremenom usklade.

U majčinom mlijeku se nalazi sve potrebno za pravilan rast i razvoj djeteta unutar prvih šest mjeseci njegovog života, a pokazalo se da djeca koja su duže dojena imaju manju sklonost alergijama i razvoju mnogih bolesti kasnije u životu.

Prednosti dojenja su mnogobrojne, a prilika za takvom prehranom je jedinstvena. Sam čin dojenja je vrijeme rezervirano samo za majku i dijete, vrijeme emocionalne povezanosti koje stvara vezu za cijeli život.

Autor

dr. Nataša Šemnički
Dr. med. Nataša Šemnički
spec. ginekologije i opstetricije, akupunkturolog
Dr. med. Nataša Šemnički bavi se ginekologijom 20 godina. Svoje znanje i radno iskustvo stekla je u vodećim hrvatskih klinikama i poliklinikama za ginekologiju i porodništvo.
Detaljnije

Podijelite našu objavu...

Povezano

Load More Posts

Javite nam se