Kao što sam ranije obećala, danas ću Vas upoznati s razlikom između kolostruma i zrelog mlijeka, te s drugim antiinfektivnim i bioaktivnim čimbenicima koje će dijete dobiti dojenjem, odnosno hranjenjem majčinim mlijekom.

Antiinfektivni čimbenici u majčinom mlijeku

Majčino mlijeko sadrži mnoge čimbenike koji pomažu u zaštiti djeteta od infekcija, uključujući:

  • imunoglobuline, prvenstveno sekretorni imunoglobulin A (sIgA), koji oblaže crijevnu sluznicu i sprječava bakterije da uđu u stanice;
  • bijele krvne stanice koje mogu uništiti mikroorganizme;
  • proteine sirutke (lizozim i laktoferin) koji mogu uništiti bakterije, viruse i gljivice;
  • oligosaharide koji sprječavaju pričvršćivanje bakterija na površine sluznice.

Zaštita koju pružaju ti čimbenici jedinstvena je i vrijedna za dojeno dijete. Prvo, štite bez izazivanja upale i febriliteta, što može biti opasno za malo dijete. Drugo, sIgA sadrži antitijela koja se stvaraju u majčinom tijelu protiv bakterija u njezinim crijevima i protiv infekcija s kojima se susrela, tako da štite od bakterija koje se vrlo vjerojatno nalaze u djetetovom okruženju.

Ostali bioaktivni čimbenici

Lipaza stimulirana žučnim solima olakšava potpunu probavu masti nakon što mlijeko stigne u tanko crijevo. Masti iz umjetnog mlijeka se slabije probavljaju.

Epidermalni faktor rasta potiče sazrijevanje sluznice crijeva dojenčeta, tako da ono bolje probavlja i apsorbira hranjive tvari, te je manje podložno infekcijama ili osjetljivo na strane proteine. Pretpostavlja se da drugi čimbenici rasta prisutni u ljudskom mlijeku sudjeluju u razvoju i sazrijevanju živaca i mrežnice.

Kolostrum i zrelo mlijeko

Kolostrum je mlijeko koje se izlučuje u prva 2-3 dana nakon poroda. Stvara se u malim količinama, oko 40-50 ml prvog dana, i sadrži sve što je potrebno djetetu u to doba.

Kolostrum je bogat bijelim krvnim stanicama i antitijelima, posebno sIgA, te sadrži veći postotak proteina, minerala i vitamina topivih u mastima (A, E i K) od zrelog mlijeka.

Kolostrum pruža važnu imunološku zaštitu djetetu kada je ono prvi put izloženo mikroorganizmima u okolišu i zato je važno da novorođenčad u to vrijeme dobiva kolostrum, a ne drugu hranu.

Vitamin A je važan za zaštitu oka i za cjelovitost epitelnih površina, a često uzrokuje žućkastu boju kolostruma.
Epidermalni faktor rasta pomaže pripremiti sluznicu crijeva za primanje hranjivih tvari iz mlijeka.

Mlijeko se počinje proizvoditi u većim količinama između drugog i četvrtog dana nakon porođaja, zbog čega su dojke pune; tada se kaže da je mlijeko “nadošlo”. Treći dan novorođenče uzima oko 300-400 ml u 24 sata, a nakon petog dana 500-800 ml. Od 7. do 14. dana mlijeko se naziva prijelaznim, a nakon 2 tjedna zrelim mlijekom.

Djeca bi uvijek izabrala dojenje!

Upravo zbog činjenice da se majčino mlijeko mijenja tijekom jednog podoja i tijekom jednog dana, možemo zaključiti da je ono jedinstveno i sastavom potpuno prilagođeno Vašem djetetu!
Sastav majčinog mlijeka

Na kraju, umjesto zaključka, dodat ću da isključivo dojenoj djeci, prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, nije potrebno davati vodu, sokove ili čajeve u prvih 6 mjeseci života. Razlog leži u tome što majčino mlijeko sadrži 87 % vode.

Želim Vam uspješno dojenje 😊

Izvor: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK148970/

Autor

Alma Tatić Hajdarević
Jasna Pisuljak
bacc.med.techn., IBCLC savjetnica za dojenje
Jasna je prvostupnica sestrinstva i međunarodno certificirana savjetnica za dojenje (IBCLC – International Board Certified Lactation Consultant).
Detaljnije

Podijelite našu objavu...

Povezano

Load More Posts

Javite nam se