AKUPUNKTURA U TRUDNOĆI

Tijekom trudnoće žene mogu patiti od različitih stanja koja mogu utjecati na zdravlje trudnica, kao i na normalan razvoj i porođaj djeteta. Zabrinutost zbog korištenja lijekova tijekom trudnoće pridonijela je povećanom prakticiranju drugih nefarmakoloških tretmana – shodno tome, akupunktura u trudnoći se sve više primjenjuje. U nedavnom američkom istraživanju u kojem je sudjelovalo 575 žena koje su tražile kinesku medicinsku njegu, 17.4% je primilo akupunkturu za reproduktivne uvjete. Europske studije pokazuju da 4% – 13% opstetričkih pacijenata prima akupunkturni tretman za trudnoću i porod. Generalno, sve je veći trend odlazaka na akupunkturne tretmane među opstetričkim pacijentima. 

POZITIVNI UČINCI U TRUDNOĆI

Autori pouzdanih istraživanja akupunkturnih tretmana potvrđuju njezinu učinkovitost za stanja kao što su:

 • mučnina i povraćanje u trudnoći, 
 • dispepsija, 
 • simptomi promjena raspoloženja, 
 • depresija, 
 • nesanica, 
 • bolna stanja u trudnoći (najčešće glavobolje i bolovi u leđima), 
 • korekcija položaja zatka, 
 • poticanje poroda,
 • porodna bol. 

Nadalje, nedavno je na web stranici Cochrane-a (https://www.cochrane.org/) izvještavano o umjerenim dokazima učinkovitosti akupunkture i na bol u zdjeličnom pojasu.

Uz općeniti zaključak da akupunktura donosi određenu korist, medicina bazirana na dokazima (eng. EBM, Evidence-based medicine) stalno traži još više kvalitetnih dokaza. Kao globalni lider u medicinskim istraživanjima i rastućim nacionalnim troškovima akupunkture, Sjedinjene Američke Države pozivaju na napredak u liječenju i provođenju opstetričke akupunkture. Akupunktura u trudnoći često je istraživana, što je pokazalo da bi mogla biti i učinkovitija od standardne skrbi. Dokazi iz sustavnih pregleda pokazuju da npr. akupunktura poboljšava večernju bol u zdjelici u odnosu na standardne vježbe i vježbe stabilizacije. Prednost akupunkture pronađena je za bol u zdjelici i bol u donjem dijelu leđa u usporedbi sa standardnom njegom i individualnom fizioterapijom. Uočen je i klinički značajan napredak uz akupunkturni tretman u usporedbi s drugom intervencijom ili lažnom akupunkturom (bez probadanja kože). 

NUSPOJAVE AKUPUNKTURE SU UGLAVNOM RIJETKE I BLAGE

Kao i svaki drugi postupak ili tretman, i akupunktura može imati određene nuspojave, ali one su uglavnom blage i rijetke, a uključuju:

 • hematom na mjestu uboda, 
 • bol,
 • lokalno krvarenje, 
 • osip 
 • nelagodu na mjestima igle

Pronađena je eventualno moguća povezanost obzirom na umor, vrtoglavicu, slabost, nesvjesticu, poremećaj spavanja, razdražljivost, uznemirenost, glavobolju, mučninu, vrućinu ili znojenje. 

Nuspojave u akupunkturnim i neakupunkturnim skupinama nesumnjivo su iste, što uvjetno sugerira da je njihova pojava uvjetovana primjenom bilo kakve igle koja prodire kroz kožu u usporedbi s drugom intervencijom. Nuspojave koje se javljaju u sklopu tretmana bile su 3–17% u akupunkturnim skupinama i 4–25% u neakupunkturnim skupinama. Postotak žena pogođenih štetnim događajem bio je između 14 i 17% u akupunkturnim skupinama i između 15 i 19% u neakupunkturnim skupinama. Time je sugerirana sigurnost primjene akupunkture kao i neakupunkturnih intervencija.

Prema prospektivnom istraživanju o nuspojavama, rizik od ozbiljne nuspojave vezane s akupunkturom procjenjuje se na 0,01 na 10 000 tretmana akupunkture i 0,09 na 10 000 pojedinačnih pacijenata, koji se smatra “vrlo niskim”. 

RIZICI I “ZABRANJENE” AKUPUNKTURNE TOČKE U TRUDNOĆI

Iako se akupunktura smatra vrlo sigurnom u općoj populaciji, profil rizika i koristi kod trudnica može se razlikovati uz bitnu sugestiju jesu li neželjeni događaji stvarno izravna posljedica provedene intervencije ili su nastali zbog drugih čimbenika.

Pitanja su i o kriterijima provođenja opstetričke akupunkture i tehnikama izvođenja. Općenito nije preporučena stimulacija „zabranjenih” akupunkturnih točaka, onih koje imaju najjači učinak na maternicu, te ih uvijek treba s oprezom primjenjivati. Primjena ovih „zabranjenih“ točaka preporuča se iznimno u stanjima jake boli ili poticanja poroda.  

U tom kontekstu, nuspojave povezane s akupunkturom tijekom trudnoće su općenito blage i prolazne te, uspoređujući ih s drugim neakupunkturnim intervencijama, i jako rijetke. 

Svakoj trudnici koja razmišlja o tretmanu akupunkture svakako treba omogućiti punu informiranost o svim aspektima ovog tretmana kako bi mogle donijeti odluku utemeljenu na provjerenim informacijama.