Endometrioza je kronična ginekološka bolest čiji su glavni simptomi bol u zdjelici koja uključuje dismenoreju, intermenstrualnu bol i dispareuniju s dodatnim problemom neplodnosti. Simptomi poput navedenih narušavaju kvalitetu života žena pogođenih endometriozom.

Patogeneza boli povezane s endometriozom nije potpuno jasna, ali može biti povezana s upalom uzrokovanom endometrioznim lezijama te perifernom i središnjom senzibilizacijom. Kirurška resekcija endometriotskih lezija učinkovito je sredstvo za liječenje boli, ali rizik od recidiva je velik. Zapadna medicina ima ograničenu upotrebu u liječenju endometrioze zbog čestih nuspojava i neučinkovitosti, stoga nam u pomoć dolazi istočnjačka medicina.

Akupunktura, važna sastavnica tradicionalne kineske medicine, igra značajnu ulogu u snjanjivanju boli uzrokovane  endometriozom. U tradicionalnoj kineskoj medicini poznata je kao izuzetno analgetsko sredstvo.

Akupunktura

 Tradicionalna kineska medicina drži da bol uzrokuje stagnacija krvi ili Qi u maternici. Akupunktura može poboljšati cirkulaciju krvi i Qi, ovisno o provođenju akupointa meridijana i funkciji središnjeg i perifernog živčanog sustava. Kada je protok Qi i krvi nesmetan, bol se može smanjiti.

Osim toga, akupunktura ublažava bol povećavajući pragove boli kod ljudi, a čini se da aktivira analgetičke moždane mehanizme oslobađanjem neurohumoralnih čimbenika. Na taj način počinju razni fiziološki i psihološki procesi poput:

  • aktivacije endogenih silaznih inhibitornih sustava boli
  • deaktiviranja područja mozga koja prenose signale povezane s boli
  • interakcije između nociceptivnih impulsa i somato-visceralnih refleksa 
  • očekivanja ublažavanja simptoma

Akupunktura ima i snažnu imunološku komponentu na način da pomaže imunološkom sustavu u aktivnijem eliminiranju zloćudnih stanica. Preciznije, akupunkturna stimulacija povećava citotoksičnost NK stanica (stanica prirodnih ubojica) promicanjem unakrsnog razgovora između mreže neurotransmitera i imunološkog sustava. Dakle, učinak akupunkture u liječenju boli povezane s endometriozom vjerojatno je posredovan endokrinim i citokinskim promjenama, kao i protuupalnim i analgetskim učincima.

0