Mnoge znanstvene studije potvrđuju povezanost uma i tijela tako što mozak regulira hormonski sustav u tijelu, a mozak, živčani i imunološki sustav utječu jedni na druge. Ukoliko u tu jednadžbu dodamo i epigenetiku koja proučava kako okruženje utječe na ekspresiju gena, te da je genska ekspresija promjenjiva kada počnete drugačije misliti, počinjemo drugačije postupati i osjećati. Zato uvijek ističemo važnost osvještavanja misli i emocija.

Povezanost bolesti i emocionalnog stanja osobe

Mnoge bolesti probavnog, kardiovaskularnog, dermatološkog  i drugih sustava u tijelu povezane su s emocionalnim stanjem osobe. Kontinuirani stres narušava funkciju imunološkog sustava, tako da razina kortizola hormona nadbubrežne žlijezde poraste, a razina melatonina (noćni neurotransmiter, funkcija mu je da usporava moždane valove i priprema nas za san) padne. Zato je većinom narušen san dok ste pod utjecajem stresa. Nekad je to služilo kao mehanizam biološkoj sigurnosti, tj. pripremi za bijeg zbog opasnosti u vašoj okolini, a spavanje i obnavljanje stanica tada su bili manje važni od preživljavanja.

Važno je osvijestiti izvor stresa jer kroničan stres održava aktivnost kemije preživljavanja. Ta vrsta kroničnog stresa mijenja tipične razine melatonina čak i serotonina izbacujući tijelo iz homeostaze. Kad se prekine reakcija stresa prevladavajući emocionalnu ovisnost o njegovim kemikalijama, tijelo se vraća dugoročnom jačanju umjesto kemiji preživljavanja.

Povezanost stresa s bolestima

Sklad i ravnoteža između uma i tijela vodi ka zdravom imunološkom sustavu!

Jačanje imunološkog sustava tehnikama s eteričnim uljima

Tehnikama s eteričnim uljima, prepoznavanjem trenutne emocije i biranjem emocija koje želimo osjetiti na tom putu pomažu tehnike vođenih meditacija, vizualizacija, afirmacija, individualan terapeutski rad s eteričnim uljima uz posebno programiranu iscjeljujuću glazbu. Osvještavanjem i biranjem emocije koju želimo osjetiti osnažujemo svoj imunološki sustav i sami stvaramo svoju osobnu stvarnost putem misli i osjećaja.

Eterična ulja i ljekovite biljke

Široki spektar ljekovitih biljaka i eteričnih ulja uspješno se koriste za podršku boljem imunitetu, ali i za prevenciju i tretiranje infekcija koji se javljaju uslijed oslabljenog imuniteta. S biljkama unosimo vrijedne tvari kao vitamine, minerale, antioksidanse, flavonoide i mnoge druge korisne tvari, te tako jačamo organizam i odstranjujemo štetne tvari iz njega. Mi ćemo izdvojiti samo neke od mnogobrojnih:

Ehincea

Ehinacea – brojnim kliničkim studijama potvrđeno je antibakterijsko, te imunostimulativno djelovanje. Aktivne tvari su polisaharidi i alkilamidi i djeluju na obje razine imuno sustava, specifični (urođeni) i stečeni imunitet, Važno je započeti čim prije sa primjenom u akutnom stanju, jer se smanjuje težina i njeni simptomi, te skraćuje se trajanje prehlade. Doze su varijabilne s obzirom na problem standardizacije ekstrakta.

Bazga

Bazga – odgovorni spojevi su antocijani, ima antivirusno i imunomodulirajuće djelovanje. Sigurna je kod djece i trudnica, doza je vrlo raznolika.

Astralagus

Astragalus – kliničke studije potvrđuju učinkovitost astragalusa u prevencije prehlada,  poboljšava imunosni odgovor i  djeluje na vitalnost i zdrav metabolizam.

Eterično ulje mravinca

Eterično ulje mravinca ima jaku antibakterijsku aktivnost zbog fenola. Djeluje protiv višestruko rezistentnih mikroorganizama, a za razliku od antibiotika djeluje i protiv patogenih gljivica.

Uz čitav niz ljekovitih biljaka i imunomodulatora kao glukani, arabinogalaktani, galaktani i drugi, važna je konzultacija sa stručnjakom da bi vam njihovo djelovanje doista koristilo. Korištenje biljaka niie bezazleno, jer kod kod svake biljke postoje mjere opreza, dozvoljene doze, interakcije s lijekovima ili kontraidikacije za njihovo uzimanje. Zato s obzirom na stanje osobe i prisutne bolesti, individualnim pristupom određuje se kombinacija biljke i biljnih pripravaka.

Uvijek je važno odabrati pravilnu strategiju koja ima za cilj primjenu dodataka prehrani kao što su vitamini i minerali, ljekovito bilje, eterična ulja, probiotici, zdrava i uravnotežena prehrana, tjelovježba i emocionalni tretmani, te tako djelovanje na cijeli organizam pruža podršku pravilnom funkcioniranju imunološkog sustava.

Tretman za podizanje imuniteta obuhvaća: 

  1. Savjetovanje o potrebi suplementacije kroz anamnestičku procjenu, a ako je potrebno daje se preporuka za biokemijske pretrage
  2. Savjetovanje o važnosti uravnotežene prehrane i mijenjanje prehrambeni navika
  3. Savjetovanje o primjeni tjelovježbe ovisno o zdravstvenom stanju i dobi
  4. Preporuku za primjenu biljne terapije u obliku tinktura, oleokapsula, čajnih mješavina i standardizirani biljnih ekstrakata za podizanje imuniteta
  5. Emocionalni tretmani se rade prema otvorenosti klijenta određenim tehnikama (vođene meditacije s eteričnim uljima, individualan terapeutski rad  s eteričnim uljima, afirmacije, opuštajuće kupke i inhalacije), te se prema tome izrađuje plan primjene jedne od tehnika, koje se mijenjaju prema napretku klijenta

Takav cjelovit pristup i duboko razumijevanje tjelesnih, emotivnih, energetskih i duhovnih procesa dovodi do željenih rezultata. Radi se individualan plan  i proces, te zavisno o potrebi pojedinca, težini tegobe i emocionalnom statusu, planira se vremenski tijek tretmana.

Javite nam se za više detalja o tretmanu ili rezervirajte svoj termin ovdje.

Autor

Alma Tatić Hajdarević
Alma Tatić Hajdarević
med.sestra-primalja, aromaterapeut, fitoaromaterapeut
Alma je primalja s dugogodišnjim radom u struci i certificirani aromaterapeut (IFPA međunarodni certifikat) i fitoaromaterapeut
Detaljnije

Podijelite našu objavu...

Povezano

Load More Posts

Javite nam se