Trudnoća ili drugo stanje zahtijeva posebnu pažnju i cijeli niz preventivnih pretraga kako bi naši najmanji na svijet došli bez ikakvih poteškoća. Upravo iz tog razloga između 35. i 37. tjedna trudnoće (3. trimestar trudnoće) rutinski se provodi prenatalni screening s ciljem identifikacije nosioca BHS “B”.

Streptoccocus agalactiae ili beta hemolitički streptokok skupine “B” jedan je od najčešćih bakterijskih uzročnika ozbiljnih neonatalnih infekcija, koje su povezane s visokom stopom morbiditeta i mortaliteta novorođenčadi. BHS “B” infekcija novorođenčeta obično se manifestira kao sepsa, pneumonija, meningitis tj. kao oblik rane neonatalne bolesti koja nastupa za vrijeme 1. tjedna života.

Beta hemolitički streptokok skupine B
Važan nositelj rizika za invazivnu neonatalnu bolest je kolonizacija vagine/rektuma trudnice BHS “B”, a bakterije se prenose na novorođenče tijekom vaginalnog poroda.

Pretraga za spriječavanje razvoja neonatalne bolesti

Kako bismo spriječili razvoj neonatalne bolesti provodimo veoma jednostavanu pretragu. Bez posebne pripreme ili pranja, brisom (na štapiću) se temeljito prelazi preko ulaza u rodnicu i u rektum. Bris se uloži u priloženu transportnu podlogu i analizom u trajanju od svega nekoliko dana detektira beta hemolitički streptokok skupine “B”.

Liječenje

Ukoliko se beta hemolitički streptokok skupine “B” pokaže prisutnim, nema potrebe za njegovim liječenjem sve do samog poroda. Trudnicama kod kojih je izoliran BHSB se neposredno prije poroda daje doza antibiotika koja štiti dijete prilikom prolaska kroz porođajni kanal.

Autor

dr. Nataša Šemnički
Dr. med. Nataša Šemnički
spec. ginekologije i opstetricije, akupunkturolog
Dr. med. Nataša Šemnički bavi se ginekologijom 20 godina. Svoje znanje i radno iskustvo stekla je u vodećim hrvatskih klinikama i poliklinikama za ginekologiju i porodništvo.
Detaljnije

Podijelite našu objavu...

Povezano

Load More Posts

Javite nam se