In vitro fertilizacija-embrio transfer (IVF-ET) najuspješniji je tretman infertiliteta i nekima jedina mogućnost ostvarivanja trudnoće. Prosječna uspješnost stope rađanja IVF-om po 1 stimuliranom ciklusu koristeći svježu nedoniranu jajnu stanicu još uvijek je oko 33%. Ipak 2000. g. oko 200 000 djece širom svijeta začeto je IVF-om. U praksi, neke pacijentice ne polučuju uspjeh niti nakon nekoliko ET-a. Pronalaženjem novih lijekova i tehnika teži se povećanju uspješnosti postupka, ali uspjeh je primarno limitiran uzrokom neplodnosti. Ponavljanjem ciklusa stvara se veliki ekonomski pritisak pacijenticama i društvu. Zbog toga raste potreba za drugim oblicima terapije koja poboljšava zdravstveno stanje pacijentica te njihovu plodnost i uspješnost metoda potpomognute oplodnje (MPO).

Akupunktura kao znanstveno dokazana metoda poboljšava uspješnost IVF-a povećavajući broj kliničkih trudnoća. Prvi značajni izvještaj je rad Steiner-Victorian i sur. iz 1996.g. i 2002.g. (H R) te Paulusa iz 2002.g (F&S) i potom više od 40 kliničkih studija zadnjih 20 godina.

Akupunktura kao dio tradicionalne kineske medicine (TCM)  u Kini se uspješno koristi već preko 3000 godina kao pomoć problemima reproduktivnog sustava žene te za tretiranje širokog spektra bolesti i stanja. Stiče popularnost u zapadnim zemljama od 1970. g. obzirom na jednostavnost metode, vrlo mali broj negativnih posljedica i jedinstveni terapijski efekt. Svjetska Zdravstvena organizacija (WHO) prepoznala je njezine mogućnosti i 1979. g. oformila listu indikacija koje se iskustveno uspješno liječe akupunkturom.

Kao tradicionalna metoda liječenja akupunktura je bazirana na principima TCM meridijana i akupunkturnih točaka. Meridijani su razgranata mreža kanala kroz koje čitavim tijelom cirkulira vitalna energija povezujući površinu sa dubljim dijelovima tijela, svim organima. Najbitniji su glavnih 12 i kolateralnih 8 kanala duž kojih su raspoređene akupunkturne točke (365). To su specijalna mjesta, manjeg otpora kože, na površini tijela gdje vitalna energija tijela (Qi i krv) izvire na površinu i stvara imanentnu vezu preko meridijana s određenim organom (bubreg, srce, pluća, slezena, crijeva, mozak, maternica, jajnici…). Tretman se obavlja ubadanjem sterilnih iglica u akupunkturne točke u kožu, potkožno tkivo te mišić na različitim dijelovima tijela, koje se ostavljaju stajati 20-40min. Cilj je ponovno uspostavljanje pravilnog toka vitalne energije kroz meridijane do organa potičući njegov potencijal oporavka i uspostavljanjanje uredne funkcije. Neriješena bolest organa odražava se u akupunkturnim točkama što se jednostavno detektira osjetljivošću pri palpaciji akupunkturnih točaka u toku pregleda pacijenata. Vjerujem da ste mnogo puta dok ste ležali na masažnom stolu na nekim dijelovima tijela osjetili jaču reakciju ispod prstiju spretnog masera u odnosu na ostala – to je odgovaralo mjestu reaktivne akupunkture točke ili triger mjesta izvan meridijana. Na sličan način akupunkturolog može individualno odabrati specifične reaktivne točke za svakog pacijenta s određenim problemom nakon uzete anamneze te mijenjati odabir točaka tokom liječenja.

Znanstveno dokazani učinci akupunkture su različiti:

Na mjestu uboda potiče se lučenje različitih neurotransmitera koji potiču lokani efekt obzirom da su točke locirane uz završetke živaca i krvnih žila te perifernim živcima prenose informaciju u leđnu moždinu i osjetilni dio kore mozga djelujući analgetski.

U mozgu se posljedično potiče lučenje endogenih opioida koji utječu na osovinu hipotalamus-hipofiza-jajnik i mijenjanjem razine hormona potiče reprodukcija, osovinu hipotalamus-hipofiza-adrenalna žljezda umanjivanjem razine hormona stresa otklanja se njihov negativni učinak na reprodukciju te direktnim sedativnim učinkom preko centra za emocije u mozgu.

Djelujući na autonomni sustav u mozgu koji utječe na rad svih vitalnih organa regulira se  njihova funkcija, periferno se inhibira simpatički sustav maternice poboljšavajući time njezinu prokrvljenost, umanjuje kontraktilnost te pospješuje receptivnost endometrija.

Ispitivano je i dokazano poboljšanje kvalitete života. Akupunktura kao pomoć većoj uspješnosti asistrirane reprodukcije posljedično ima i pozitivan ekonomski aspekt kako za pojedinca tako i društvo u cjelini, što dodatno doprinosi boljoj kvaliteti života.

Navedeni članak možete pročitati i na portalu Najdoktor.com!

https://najdoktor.com/akupunktura-poboljsava-uspjesnost-ivf-postupka/a645?page=11

Nove objave

Najnoviji komentari