In vitro fertilizacija-embrio transfer (IVF-ET) najuspješniji je tretman infertiliteta i nekima jedina mogućnost ostvarivanja trudnoće (pogledajte Metode liječenja neplodnosti). Prosječna uspješnost stope rađanja IVF-om po 1 stimuliranom ciklusu koristeći svježu nedoniranu jajnu stanicu još uvijek je oko 33%. Ipak 2000. g. oko 200.000 djece širom svijeta začeto je IVF-om.

U praksi, neke pacijentice ne polučuju uspjeh niti nakon nekoliko ET-a. Pronalaženjem novih lijekova i tehnika teži se povećanju uspješnosti postupka, ali uspjeh je primarno limitiran uzrokom neplodnosti.

Ponavljanjem ciklusa stvara se veliki ekonomski pritisak pacijenticama i društvu. Zbog toga raste potreba za drugim oblicima terapije koja poboljšava zdravstveno stanje pacijentica te njihovu plodnost i uspješnost metoda potpomognute oplodnje (MPO).

33%

Prosječna uspješnost stope rađanja IVF-om po 1 stimuliranom ciklusu koristeći svježu nedoniranu jajnu stanicu je oko 33%.

Akupunktura i IVF

Akupunktura kao znanstveno dokazana metoda poboljšava uspješnost IVF-a povećavajući broj kliničkih trudnoća. Prvi značajni izvještaj je rad Steiner-Victorian i sur. iz 1996.g. i 2002.g. (H R) te Paulusa iz 2002.g (F&S) i potom više od 40 kliničkih studija zadnjih 20 godina.

Akupunktura kao dio tradicionalne kineske medicine (TCM) u Kini se uspješno koristi već preko 3000 godina kao pomoć problemima reproduktivnog sustava žene te za tretiranje širokog spektra bolesti i stanja. Stiče popularnost u zapadnim zemljama od 1970. g. obzirom na jednostavnost metode, vrlo mali broj negativnih posljedica i jedinstveni terapijski efekt. Svjetska Zdravstvena organizacija (WHO) prepoznala je njezine mogućnosti i 1979. g. oformila listu indikacija koje se iskustveno uspješno liječe akupunkturom.

Tretmani akupunkturom

Kao tradicionalna metoda liječenja akupunktura je bazirana na principima TCM meridijana i akupunkturnih točaka. Meridijani su razgranata mreža kanala kroz koje čitavim tijelom cirkulira vitalna energija povezujući površinu sa dubljim dijelovima tijela, svim organima. Najbitniji su glavnih 12 i kolateralnih 8 kanala duž kojih su raspoređene akupunkturne točke (365). To su specijalna mjesta, manjeg otpora kože, na površini tijela gdje vitalna energija tijela (Qi i krv) izvire na površinu i stvara imanentnu vezu preko meridijana s određenim organom (bubreg, srce, pluća, slezena, crijeva, mozak, maternica, jajnici…).

Meridijani i akupunkturne točke

Tretman se obavlja ubadanjem sterilnih iglica u akupunkturne točke u kožu, potkožno tkivo te mišić na različitim dijelovima tijela, koje se ostavljaju stajati 20-40min. Cilj je ponovno uspostavljanje pravilnog toka vitalne energije kroz meridijane do organa potičući njegov potencijal oporavka i uspostavljanjanje uredne funkcije. Neriješena bolest organa odražava se u akupunkturnim točkama što se jednostavno detektira osjetljivošću pri palpaciji akupunkturnih točaka u toku pregleda pacijenata.

Vjerujem da ste mnogo puta dok ste ležali na masažnom stolu na nekim dijelovima tijela osjetili jaču reakciju ispod prstiju spretnog masera u odnosu na ostala – to je odgovaralo mjestu reaktivne akupunkture točke ili triger mjesta izvan meridijana. Na sličan način akupunkturolog može individualno odabrati specifične reaktivne točke za svakog pacijenta s određenim problemom nakon uzete anamneze te mijenjati odabir točaka tokom liječenja.

Akupunktura pospješuje uspješnost IVF postupka

Znanstveno dokazani učinci akupunkture

Lučenje neurotransmitera

Na mjestu uboda potiče se lučenje različitih neurotransmitera koji potiču lokani efekt. Obzirom da su točke locirane uz završetke živaca i krvnih žila te perifernim živcima prenose informaciju u leđnu moždinu i osjetilni dio kore mozga djelujući analgetski.

Pospješivanje receptivnosti endometrija

Djelujući na autonomni sustav u mozgu koji utječe na rad svih vitalnih organa regulira se njihova funkcija. Periferno se inhibira simpatički sustav maternice poboljšavajući time njezinu prokrvljenost, umanjuje kontraktilnost te pospješuje receptivnost endometrija.

Poboljšanje kvalitete života

Ispitivano je i dokazano poboljšanje kvalitete života. Akupunktura kao pomoć većoj uspješnosti asistrirane reprodukcije posljedično ima i pozitivan ekonomski aspekt kako za pojedinca tako i društvo u cjelini, što dodatno doprinosi boljoj kvaliteti života.

Ovaj članak je objavljen i na portalu: najdoktor.com

Autor

dr. Nataša Šemnički
Dr. med. Nataša Šemnički
spec. ginekologije i opstetricije, akupunkturolog
Dr. med. Nataša Šemnički bavi se ginekologijom 20 godina. Svoje znanje i radno iskustvo stekla je u vodećim hrvatskih klinikama i poliklinikama za ginekologiju i porodništvo.
Detaljnije

Podijelite našu objavu...

Povezano

Load More Posts

Javite nam se