Novost – serološko testiranje na COVID-19!

U našoj poliklinici, u suradnji sa Synlabom, možete učiniti testiranje na IgG antitijela na COVID-19!

Iako je test prvotno razvijen kako bi se provjerio imuni odgovor pacijenta koji je bolestan, test se može koristiti kao dopuna istraživanju i analiziranju SARS- CoV-2 u orofaringealnom i respiratornom traktu, kod pacijenata bez simptoma bolesti (asimptomatski) te kako bi se pomoglo u prevenciji transmisije virusa.

Za što je test namijenjen?

Pomoću ovog testa možemo saznati jeste li imali ili imate SARS-CoV-2 infekciju. Infekcija je mogla proći bez simptoma ili sa blagim simptomima koji se nisu smatrali značajnim.

Što nam test može pokazati?

Određivanjem IgM i IgG antitijela u krvi test može pokazati da li ste bili u kontaktu s virusom. U slučaju da ste bili u
kontaktu s virusom, najčešće se prvo razvijaju IgM, a zatim IgG antitijela.

Što znači kada su i IgM test i IgG test NEGATIVNI?

Ako je IgM i IgG u nalazu “negativan” to znači da se niste susreli sa infekcijom u razdoblju 7-10 dana prije testiranja. Moguće je da ste u inkubacijskom periodu, ako ste imali kontakte sa zaraženim osobama. To može značiti da ste se zarazili u zadnjih 7-10 dana, ali još niste pozitivni na ovom testiranju, jer – prema trenutno dostupnim podacima – antitijela se razvijaju najmanje 7-10 dana od infekcije.
Podsjećamo Vas da je i dalje jedini potvrdni test za Covid-19 PCR test iz obriska nazofarniksa koji poliklinika trenutno ne provodi.
UPOZORENJE: Ako ste u inkubacijskom periodu, vjerojatno ste zarazni!

Što znači kada je IgM test POZITIVAN?

Ako je rezultat IgM testa pozitivan, preporučujemo da se javite nadležnim institucijama, radi daljnjih uputa. Ni u
jednom slučaju, pozitivan test na IgM antitijela ne može predvidjeti razvoj i tijek infekcije.

Što znači kada je IgG test POZITIVAN, a IgM test je NEGATIVAN?

Ako je IgG rezultat pozitivan, a IgM negativan, moguće je da ste stekli imunitet na virus. Preporuka je da kontaktirate svog liječnika jer se ne može u potpunosti isključiti da niste zarazni.

Kada se testirati?

Uvijek se možete testirati, osim u slučaju kada imate neke od simptoma bolesti (npr. povišena tjelesna temperatura,
groznica, kašalj, kihanje i td.).

Ukoliko imate neke od simptoma bolesti preporučuje se napraviti pretragu iz obriska nazofarinksa, PCR metodom, te kontaktirati nadležne službe radi daljnjih uputa.

Kada ponoviti test?

Ako je test na IgM i IgG antitijela bio negativan, test je potrebno ponoviti najmanje 7 dana nakon prvog testiranja jer je vrlo vjerojatno da će se IgM ili IgG antitijela razviti na kraju perioda inkubacije, ako postoji infekcija.

Cijena testiranja iznosi 200 kn za gotovinsko plaćanje (uz uključen popust od 15%), a prije uzimanja uzorka najprije ćemo zamoliti da nam ispunite kratak upitnik u svrhu testiranja. Za sva dodatna pitanja slobodno nam se obratite!

Ostavite komentar