AKUPUNKTURA U TRUDNOĆI? Apsolutno DA!

Tijekom trudnoće žene mogu patiti od različitih stanja koja mogu utjecati na zdravlje trudnica, kao i na normalan razvoj i porođaj djeteta. Zabrinutost zbog korištenja lijekova tijekom trudnoće pridonijela je povećanom prakticiranju drugih nefarmakoloških tretmana – shodno tome, akupunktura u trudnoći se sve više primjenjuje. U nedavnom američkom istraživanju u kojem je sudjelovalo 575 žena koje su tražile kinesku medicinsku njegu, 17.4% je primilo akupunkturu za reproduktivne uvjete. Europske studije pokazuju da 4% – 13% opstetričkih pacijenata prima akupunkturni tretman za trudnoću i porod. Generalno, sve je veći trend odlazaka na akupunkturne tretmane među opstetričkim pacijentima. 

POZITIVNI UČINCI U TRUDNOĆI

Autori pouzdanih istraživanja akupunkturnih tretmana potvrđuju njezinu učinkovitost za stanja kao što su:

 • mučnina i povraćanje u trudnoći, 
 • dispepsija, 
 • simptomi promjena raspoloženja, 
 • depresija, 
 • nesanica, 
 • bolna stanja u trudnoći (najčešće glavobolje i bolovi u leđima), 
 • korekcija položaja zatka, 
 • poticanje poroda, 
 • porodna bol. 

Nadalje, nedavno je na web stranici Cochrane-a (https://www.cochrane.org/) izvještavano o umjerenim dokazima učinkovitosti akupunkture i na bol u zdjeličnom pojasu.

Uz općeniti zaključak da akupunktura donosi određenu korist, medicina bazirana na dokazima (eng. EBM, Evidence-based medicine) stalno traži još više kvalitetnih dokaza. Kao globalni lider u medicinskim istraživanjima i rastućim nacionalnim troškovima akupunkture, Sjedinjene Američke Države pozivaju na napredak u liječenju i provođenju opstetričke akupunkture. Akupunktura u trudnoći često je istraživana, što je pokazalo da bi mogla biti i učinkovitija od standardne skrbi. Dokazi iz sustavnih pregleda pokazuju da npr. akupunktura poboljšava večernju bol u zdjelici u odnosu na standardne vježbe i vježbe stabilizacije. Prednost akupunkture pronađena je za bol u zdjelici i bol u donjem dijelu leđa u usporedbi sa standardnom njegom i individualnom fizioterapijom. Uočen je i klinički značajan napredak uz akupunkturni tretman u usporedbi s drugom intervencijom ili lažnom akupunkturom (bez probadanja kože).

NUSPOJAVE AKUPUNKTURE SU UGLAVNOM RIJETKE I BLAGE

Kao i svaki drugi postupak ili tretman, i akupunktura može imati određene nuspojave, ali one su uglavnom blage i rijetke, a uključuju:

 • hematom na mjestu uboda, 
 • bol,
 • lokalno krvarenje, 
 • osip 
 • nelagodu na mjestima igle

Pronađena je eventualno moguća povezanost obzirom na umor, vrtoglavicu, slabost, nesvjesticu, poremećaj spavanja, razdražljivost, uznemirenost, glavobolju, mučninu, vrućinu ili znojenje. 

Nuspojave u akupunkturnim i neakupunkturnim skupinama nesumnjivo su iste, što uvjetno sugerira da je njihova pojava uvjetovana primjenom bilo kakve igle koja prodire kroz kožu u usporedbi s drugom intervencijom. Nuspojave koje se javljaju u sklopu tretmana bile su 3–17% u akupunkturnim skupinama i 4–25% u neakupunkturnim skupinama. Postotak žena pogođenih štetnim događajem bio je između 14 i 17% u akupunkturnim skupinama i između 15 i 19% u neakupunkturnim skupinama. Time je sugerirana sigurnost primjene akupunkture kao i neakupunkturnih intervencija.

Prema prospektivnom istraživanju o nuspojavama, rizik od ozbiljne nuspojave vezane s akupunkturom procjenjuje se na 0,01 na 10 000 tretmana akupunkture i 0,09 na 10 000 pojedinačnih pacijenata, koji se smatra “vrlo niskim”. 

RIZICI I “ZABRANJENE” AKUPUNKTURNE TOČKE U TRUDNOĆI

Iako se akupunktura smatra vrlo sigurnom u općoj populaciji, profil rizika i koristi kod trudnica može se razlikovati uz bitnu sugestiju jesu li neželjeni događaji stvarno izravna posljedica provedene intervencije ili su nastali zbog drugih čimbenika.

Pitanja su i o kriterijima provođenja opstetričke akupunkture i tehnikama izvođenja. Općenito nije preporučena stimulacija „zabranjenih” akupunkturnih točaka, onih koje imaju najjači učinak na maternicu, te ih uvijek treba s oprezom primjenjivati. Primjena ovih „zabranjenih“ točaka preporuča se iznimno u stanjima jake boli ili poticanja poroda.  

U tom kontekstu, nuspojave povezane s akupunkturom tijekom trudnoće su općenito blage i prolazne te, uspoređujući ih s drugim neakupunkturnim intervencijama, i jako rijetke. 

Svakoj trudnici koja razmišlja o tretmanu akupunkture svakako treba omogućiti punu informiranost o svim aspektima ovog tretmana kako bi mogle donijeti odluku utemeljenu na provjerenim informacijama. 

osobno iskustvo naše pacijentice

Naša draga gospođa Marija i dr. Šemnički o akupunkturi u trudnoći pričale su u sklopu emisije DM Bebeceda! 

Comments (3)

Asking questions are in fact fastidious thing if you are not understanding something
fully, except this post offers nice understanding even.

Maglie Calcio 2020

Hey there would you mind letting me know which webhost you’re using?
I’ve loaded your blog in 3 different browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most.
Can you recommend a good web hosting provider at a honest price?
Thanks a lot, I appreciate it!

Fotbollströjor På Nätet

Fine way of telling, and good post to take
facts on the topic of my presentation topic, which i am going
to deliver in school.
Billige Fodboldtrøjer

Ostavite komentar