Prenatalni vitamini i drugi suplementi neizostavna su tema koju ćete proći s Vašim ginekologom prije planirane trudnoće, a svakako tijekom trudnoće.

Budućim majkama je to često nepoznata tema, stoga smo odlučili odgovoriti na ona najčešća pitanja.

Koja je razlika između prenatalnih vitamina i svih ostalih vitamina koji se mogu nabaviti na tržištu?

Prenatalni vitamini uglavnom sadrže veći udio folne kiseline i željeza od standardnih multivitamina, a zato postoje i konkretni razlozi.

Nedostatak folne kiseline može uzrokovati ozbiljna oštećenja kralježnice i mozga djeteta, poznata kao oštećenje neuralne cijevi. Činjenica da folna kiselina izgrađuje sve stanice našeg tijela dovoljno govori zašto je toliko istaknuta njena važnost, pogotovo u trudnoći kada se razvija novi život.

S druge strane, željezo je neophodno za bebin rast i razvoj te prevenira anemiju. 

Neka istraživanja pokazuju i da prenatalni vitamini smanjuju rizik da beba bude manja nego što bi to odgovaralo gestacijskoj dobi.

Koji prenatalni vitamini su najbolji i/ili najpotrebniji?

U današnje vrijeme prenatalni vitamini su dio standardne suplementacije u trudnoći te ih stoga nije teško nabaviti, a dostupni su u gotovo svakoj ljekarni. U nekim slučajevima Vaš doktor može preporučiti vitamine od specifičnog proizvođača, a najvažnije je da sadrže dovoljno folne kiseline, vitamina B 6 i 12, željeza, kalcija i vitamina D,  uz vitamine C, A i E, cink, jod te bakar. 

Važno je napomeni da prenatalni vitamini nikako nisu zamjena za obrok, već su isključivo dodatak prehrani. Ovisno o vrsti prehrane i kvalitetnom iskorištenju namirnica, što ovisi o više faktora kao što su način hranjenja i zdravlje svih probavnih organa, neke trudnice možda trebaju i širu suplementaciju.

Kada započeti i koliko dugo koristiti prenatalne vitamine?

Idealno, prenatalne vitamine je korisno početi piti već prije samog začeća, što je svakako opcija za sve žene koje planiraju trudnoću ili imaju određenih smetnji. Preporučuje se svakako unos  folne kiseline i do 3 mjeseca prije zanošenja svim ženama, kao i željeza ako imate obilne menstruacije. Imate li ranije dijagnosticiranu anemiju ili druge zdravstvene probleme (npr. poremećaj rada štitne žlijezde ili gušterače), moguća je potreba i za dodatkom drugih specifičnih lijekova. Mineralo-vitaminsku suplementaciju svakako treba započeti koristiti već u ranoj trudnoći.

Koriste se neprekidno do rođenja bebe, a po potrebi i duže ako dojite, jer su tada zahtjevi bebe još veći, kao i vašeg tijela.

Izazivaju li prenatalni vitamini nuspojave?

Prenatalni vitamini generalno ne izazivaju nuspojave. Neke žene mogu osjetiti određenu dozu nelagode ili blage mučnine. Da bi se izbjegli takvi simptomi, prenatalne vitamine je najbolje piti uz obrok ili prije spavanja. Nadalje, željezo može potaknuti konstipaciju koju možete spriječiti tako što ćete tijekom dana piti dovoljne količine tekućine, jesti hranu bogatu vlaknima i ne izbjegavati lagane oblike tjelovježbe (ukoliko ne postoji ograničenje dano od strane doktora).

Više o neophodnim nutrijentima u trudnoći, potrebnim dozama te hrani koja ih sadrži pročitajte OVDJE.

Izvor: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/prenatal-vitamins/art-20046945

Nove objave

Najnoviji komentari