Akupunktura koja se danas primjenjuje u većem je dijelu doživjela svoju transformaciju. Došlo je do spoja tradicionalne kineske medicine sa zapadnom medicinom prilikom čega se respektiraju neuro-anatomske i fiziološke postavke suvremene medicinske znanosti. Rodila se Medicinska akupunktura koja se primjenjuje zajedno sa „zapadnom medicinom“ gotovo u svim najrazvijenijim zemljama svijeta. Primjenjuju je samo liječnici za različita medicinska stanja, od ranih pred klinički vidljivih manifestacija bolesti, do kroničnih promjena anatomije i funkcije svih organa.

Akupunktura kao dio tradicionalne kineske medicine (TCM)  u Kini se uspješno koristi već preko 3000 godina kao pomoć i liječenje različitih stanja, pa tako uključujući i probleme reproduktivnog sustava žene. Stiče popularnost u zapadnim zemljama od 1970. g. obzirom na jednostavnost metode, vrlo mali broj negativnih posljedica i jedinstveni terapijski efekt. Svjetska Zdravstvena organizacija (WHO) prepoznala je njezine mogućnosti i 1979. g. oformila listu indikacija koje se iskustveno uspješno liječe akupunkturom te ju ponovno 2002.g revidirala i nadopunila na osnvi mnogih znanstvenih i kliničkih dokaza uspiješne primjene.

https://www.evidencebasedacupuncture.org/present-research/acupuncture-scientific-evidence/

Hrvatsko društvo za akupunkturu (Hrvatski liječnički zbor) na svojoj sjednici održanoj 14.lipnja 2008. godine donijelo je jednoglasnu odluku da se Društvo ograđuje od primjene akupunkture u smislu duhovne, filozofske ili energetske medicine te zastupa mišljenje da akupunkturu u Hrvatskoj mogu raditi samo liječnici s licencom HRVATSKE LIJEČNIČKE KOMORE primjenjujući suvremene medicinske principe i tehnike, a što ujedno podrazumijeva i rad samo s iglama za jednokratnu upotrebu.

U Poliklinici Artemeda akupunkturne tretmane obavlja dr. Šemnički.

Više o indikacijama te učinkovitosti akupunkture možete pročitati među ostalim člancima na našim stranicama.

Nove objave

Najnoviji komentari