Na današnji dan, prije točno 60 godina, u Dominikanskoj Republici tragično su stradale sestre Mirabal, zahvaljujući kojima danas obilježavamo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Diktator Rafael Trujillo dao je tri sestre brutalno pogubiti na povratku kući, a sve zbog njihovog političkog aktivizma i borbe za ženska prava.

Potaknuta odlukom Ujedinjenih naroda iz 1999., Hrvatska je 2012. godine potpisala Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Svrha Konvencije je zaštititi žene od svih oblika nasilja i promicati ravnopravnost žena i muškaraca.

Nasilje nad ženama je kamen temeljac za kršenje osnovnih ljuskih prava, a dolazi u mnogim oblicima i nerijetko prolazi neprepoznato. Postoje razni oblici nasilja nad ženama, uključujući tjelesno, psihičko, spolno i ekonomsko nasilje – svaki od tih oblika još i danas vrlo lako prolazi ispod radara zbog osjećaja srama, vlastite krivice, osporavanja, itd.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 38 % ubojstava žena su počinili njihovi partneri. Nasilje nad ženama je prepoznato kao globalni javnozdravstveni problem te se o njemu posljednjih godina provode brojna istraživanja, a značajni napori se ulažu i u prevenciju.
Obilježavanjem 25. studenoga u svijetu se nastoji podići svijest i osvijestiti javnost na ovaj problem kao oblik neprihvatljivog društvenog ponašanja. O problemu nasilja nad ženama treba javno govoriti, a društvo i institucije koje se bave ovim problemom treba potaknuti na međusobnu bolju suradnju i aktivnosti kako bi svima osigurali život bez nasilja i diskriminacije.

Nasilje nad ženama nije fenomen koji se uvijek događa nekom drugom. Svaka treća žena u vašoj okolini se nosi s nekim oblikom nasilja, a vaša je zadaća jačati odlučnost žena u prijavljivanju proživljenog zločina.

Na ovaj način mislimo na budućnost naših potomaka i sigurnost budućih generacija. Jasnim sankcioniranjem počinjenih nedjela stvaramo sigurnu okolinu i razvijamo nadu u smanjivanje eventualnih budućih zlodjela.

Organizirane službe za pružanje pomoći i zaštite u Hrvatskoj su policija, zdravstvene ustanove, nadležni centar za socijalnu skrb, državno odvjetništvo, nevladine organizacije ili pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Zajedno uložimo napore za dodatno suzbijanje nasilja nad ženama kako bismo stvorili sigurnu okolinu novim naraštajima.

 

Vaš Artemeda Team

Javite nam se