Metode liječenja neplodnosti

Metode medicinske potpomognute oplodnje (MPO) koje se danas koriste u našoj zemlji su:

1. Utvrđivanje ovulacije i tempirani (ciljani) odnosi

Ultrazvučnim pregledima, takozvanim folikulometrijama, prati se razvoj folikula (nositelja jajnih stanica) i određuje vrijeme ovulacije te optimalan dan za odnos. Preduvjet za uspješnost ove metode su prohodni jajovodi.

Osim ultrazvučno, moguće je odrediti ovulaciju i praćenjem razine hormona u krvi u određene dane ciklusa.

Slika 1.: UZV slika vodećeg folikula

2. Inseminacija sjemenom partnera (AIH – Arteficial Insemination Husband)

Kao i za tempirane odnose, preduvjet za uspješnost ove metode su prohodni jajovodi. Za ispitivanje prohodnosti jajovoda potrebno je imati uredne cervikalne briseve. U slučaju da je inicijalna metoda izbora liječenja neplodnosti izvantjelesna oplodnja (IVF), nije potrebno niti ispitivati prohodnost jajovoda, pogotovo u slučaju teže neplodnosti kada se inseminacija i tempirani odnosi ni ne pokušavaju.

Slika 2: Rentgenska metoda ispitivanja prohodnosti jajovoda

Slika 3: Ultrazvučna metoda ispitivanje prohodnosti jajovoda

3. Izvantjelesna oplodnja (IVF) s embriotransferom (ET – prijenos svježih zametaka) ili krioembriotransferom (FET – eng. Frozen emriotransfer – prijenos zamrznutih zametaka)

Izvantjelesna oplodnja je postupak kojem prethodi aspiracija jajnih stanica, koje se zatim u laboratoriju spajaju (inseminiraju) sa sjemenom partnera. U slučaju oplodnje, najviše 2 ili 3 zametka se vraćaju u maternicu. Ukoliko ih ima više, ostali se pokušaju zamrznuti (kriopohraniti) te se vraćaju u sljedećim ciklusima postupkom krioembriotransfera, ukoliko je prvi postupak bio neuspješan.

4. Intracitoplazmatsko injiciranje spermija (ICSI)

ICSI je metoda koja se koristi kod težih oblika muške neplodnosti. Nakon aspiracije jajnih stanica, u njih se direktno injicira jedan odabrani spermij.

Inseminacija ili IVF/ICSI u potpuno prirodnom ciklusu (bez stimulacije lijekovima) može se ponavljati svaki mjesec.

Inseminacija ili IVF/ICSI u ciklusu s blagom stimulacijom jajnika (čime se dobije 2-5 jajnih stanica) može se pokušati 4-5 puta godišnje.

IVF/ICSI u ciklusu s klasičnom/punom stimulacijom jajnika (čime se dobije više od 6 jajnih stanica) može se pokušati 2-3 puta godišnje.

Postoje i druge metode liječenja neplodnosti (inseminacija sjemenom donora, donacija jajne stanice, donacija zametka te surogat majčinstvo), ali se one zbog nepostojanja zakonske regulative i adekvatnih uvjeta u vidu javne banke sjemena, jajnih stanica i zametaka u Hrvatskoj trenutno ne mogu primjenjivati.

Uspješnost postupaka ovisi o puno čimbenika. Općenito, za inseminaciju i IVF/ICSI u prirodnom ciklusu iznosi oko 10-15%, za IVF/ICSI u ciklusu s blagom stimulacijom 25-30%, a za IVF/ICSI u stimuliranom ciklusu 25-40% po jednom postupku.